Welke sollicitatie outfit kies je voor jouw droombaan?

Voor de één is kleding belangrijker dan voor de ander. Of het nu gaat om een sollicitatiegesprek of op de werkvloer, binnen het bedrijfsleven speelt kleding een grote rol. Mensen presteren beter als ze een power outfit dragen, blijkt uit een onderzoek uit 2014 van Yale School of Management. Wie wil er nu niet beter presteren? Precies, dus laten we uitzoeken wat de perfecte sollicitatie outfit is, wanneer je deze kiest en hoe je deze inzet in het bedrijfsleven.

Als je een sollicitatie outfit uitkiest is het van belang dat je goed nadenkt over wat je over wil brengen. Wanneer je een sollicitatie bij een advocatenkantoor hebt, draag je bijvoorbeeld een andere outfit dan bij een creatief marketingbureau. De kracht van kleding ligt dus niet alleen bij de outfit zelf, maar ook in de keuze voor wanneer je welke items kiest.

Kleuren en hun uitstraling

Niet alleen de items die je draagt bepalen de uitstraling van je sollicitatie outfit, ook de kleuren zijn van belang. Wat zeggen de kleuren die je draagt over jou en hoe zet je dit in op je werk?

Rood – opvallend en agressief. Je houdt ervan om in het middelpunt te staan en je bent niet bang om te zeggen waar het op staat. Draag dus rood als je dit wilt uitstralen.

Blauw – intelligentie. Deze kleur straalt uit dat je een geboren leider bent. Ook laat deze kleur zien dat je betrouwbaar en positief bent. Ga je solliciteren op een leiderschapsfunctie? Draag dan zeker blauw. 

Roze – zelfverzekerdheid en feminisme. Wij van LINSPO zijn zoals jullie weten helemaal vóór feminisme, dus wij dragen graag roze. Ben je zelfverzekerd, direct en weet je altijd precies wat je wilt zeggen? Draag dan zeker roze naar deze sollicitatie. 

Groen – fris, vernieuwend en positief. Met deze kleur straal je uit dat je creatief bent, graag nieuwe dingen uit probeert en open staat voor alles. 

Paars – spiritueel. De kleur paars straalt uit dat je open staat voor nieuwe dingen en originele ideeën kunt bedenken. Ook deze kleur is dus geschikt voor een sollicitatie op een creatieve functie.

Wit – puur en netjes. Met witte kleding laat je zien dat je sympathiek bent en houdt van eerlijkheid en echtheid. 

Help, wat trek ik aan naar mijn (nieuwe) werk? 

Klassieke beroepen 

Met klassieke beroepen bedoelen we onder andere de financiële wereld. In deze beroepen is het gebruikelijk om zakelijk voor de dag te komen. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek vrouwenpak, met daaronder een nette blouse en een elegante pump. 

Leidinggevende rollen

Bekleed jij een leidinggevende rol binnen het bedrijf waarvoor je werkt of ga je dit binnenkort doen? Dan is het belangrijk dat je er netjes uit ziet, zodat de medewerkers waaraan je leiding geeft jou serieus nemen. Hierbij kun je denken aan neutrale kleuren, zoals wit, blauw, grijs en beige. Opvallende kleuren kun je beter vermijden en ook zwart is niet de beste keuze, doordat dit hard kan overkomen. 

Onderwijs 

In het onderwijs gelden geen duidelijke kledingvoorschriften, maar je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat er toch bepaalde ongeschreven regels zijn. Doordat je in het onderwijs, uiteraard, veel voor de klas staat met kinderen of jongeren, is het belangrijk om geen korte rokken en jurken te dragen. Ook vermijd je liever een diep decolleté. 

Creatieve sectoren 

Vaak is het in de creatieve sector geoorloofd om casual voor de dag te komen. Het ligt er uiteraard wel aan in welk soort bedrijf je dan precies werkt. Ga je solliciteren op een baan in de creatieve sector? Kies dan niet voor grijs, bruin of zwart. Dit wordt vaak als te saai gezien. Meer gewaagde kleuren, zoals groen, geel, paars en oranje, worden geassocieerd met creativiteit, dus deze zijn hier prima op hun plaats.

Nog een laatste tip: kijk voor je gaat solliciteren altijd even goed op de website en social media van het bedrijf. Hier kun je vaak al een beetje te weten komen hoe de medewerkers zich kleden en hier kun je dan rekening mee houden bij het kiezen van jouw poweroutfit. 

Succes met het uitzoeken van jouw sollicitatie outfit!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Maelle

    Wat een leuk en interessant artikel! Leest prettig

  2. Marlou

    Heel leuk artikel! Nog meer reden om roze te dragen;)

Geef een reactie