Het juiste personeel werven en behouden: 12 tips

Op een gegeven moment als ondernemer kom je op een punt waarop je alles niet meer alleen kunt doen. De hulp die je dan nodig hebt, wordt ook wel ‘personeel’ genoemd. Iedereen kan jouw personeel worden, maar het belangrijkste is dat je het juiste personeel werft en dan ook behoudt. In dit artikel geven we je 12 tips en tricks om het juiste personeel te werven en te behouden.

Allereerst volgen hieronder 8 tips om nieuw personeel te werven.

Het juiste personeel werven en behouden: 12 tips
  1. Online Power

Gebruik je online power om je vacature te delen op social media. Sociale media biedt namelijk een grote pool aan potentiële werknemers, en kan een effectief middel zijn om hen te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld vacatures delen op je bedrijfspagina op Facebook of LinkedIn, of zelfs een bericht plaatsen op je persoonlijke profiel om te zien of er geïnteresseerden zijn. Het is ook mogelijk om gerichte advertenties te plaatsen op sociale media om je vacature onder de aandacht te brengen van specifieke doelgroepen.

2. Vacaturewebsites en jobboards 

Plaatsing van vacatures op websites zoals Indeed, Monster en LinkedIn kan een effectieve manier zijn om personeel te werven. Zo kun je makkelijk toegang krijgen tot een groot aantal kandidaten die op zoek zijn naar werk. Dit is vooral handig als je op zoek bent naar specifieke vaardigheden of ervaringen. Door de vacature te vermelden op deze websites, kun je gericht zoeken naar kandidaten die voldoen aan de gestelde eisen. Je kunt ook filters instellen om te zoeken naar kandidaten in een bepaalde regio of met een bepaalde opleiding.

3. Personeelsbemiddeling

Personeelsbemiddeling of headhunting kan een handige optie zijn als je op zoek bent naar iemand met specifieke vaardigheden of ervaringen, of als je tijd of middelen tekort komt om zelf naar geschikte kandidaten te zoeken. Personeelsbemiddelaars hebben vaak al een netwerk van gekwalificeerde kandidaten en kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste persoon voor de baan. Het enige nadeel is dat dit vaak gepaard gaat met kosten voor de bemiddeling.

4. Werf via je eigen netwerk

Maak gebruik van je eigen netwerk om personeel te werven. Door te zoeken naar geschikte kandidaten binnen je eigen netwerk, kun je makkelijk toegang krijgen tot mensen die je al kent en waarvan je weet dat ze geschikt zijn voor de baan. Dit kan bijvoorbeeld via persoonlijke contacten, alumni-verenigingen of zakelijke netwerkbijeenkomsten. Zo kan je het personeel via hen werven en bespaar je ook op wervingskosten. Het voordeel hiervan is ook dat je al enige kennis hebt van de persoon in kwestie en dat je misschien al een professionele relatie met hen hebt.

5. Intern werven 

Als je al werknemers hebt, kan het ook nuttig zijn om te kijken of er binnen je eigen organisatie mensen zijn die geïnteresseerd zijn in een nieuwe rol of uitdaging. Dit kan worden gedaan door interne opleidingsmogelijkheden aan te bieden, een interne vacaturelijst op te stellen en interne netwerkbijeenkomsten te organiseren. Dit kan niet alleen leiden tot gemotiveerd personeel, maar kan ook helpen om de continuïteit en het bedrijfsculturele bewustzijn te behouden.

6. Werving via stages en afstuderen 

Door stagiairs en afstudeerders in dienst te nemen, kun je toegang krijgen tot jonge, gemotiveerde werknemers die op zoek zijn naar praktijkervaring. Dit kan ook een goede manier zijn om nieuwe talenten te identificeren en op te leiden voor toekomstige rollen binnen het bedrijf.

7. Werving via beurzen en carrièremarkten

Door deel te nemen aan beurzen en carrièremarkten, kun je in contact komen met een groot aantal gekwalificeerde kandidaten die op zoek zijn naar werk. Dit is een goede manier om potentiële werknemers te leren kennen en om te laten zien wat je bedrijf te bieden heeft.

werven en behouden personeel
werven en behouden personeel

Nu we enkele tips hebben gehad over hoe je het juiste personeel kunt werven, is het ook belangrijk om te weten hoe je dit personeel kunt behouden. Als je moeite hebt gedaan om gekwalificeerd personeel aan te trekken, wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk bij je blijven. Daarom hebben we enkele belangrijke tips voor je op een rijtje gezet om je personeel te behouden:

  1. Communicatie

Door duidelijk te communiceren wat je van je werknemers verwacht en wat hun doelen zijn, kun je hen helpen om gericht te werken en om te begrijpen hoe ze bijdragen aan het succes van het bedrijf. Dit kan helpen om gemotiveerd te blijven en om de focus te behouden.

2. Afwisseling en uitdaging 

Geef je personeel afwisseling en uitdaging door ze afwisselende taken te geven en ze uit te dagen met leuke opdrachten. Zo blijft het werk interessant en leuk voor hen en zullen ze zich extra inspannen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat werknemers niet steeds hetzelfde doen en dat er afwisseling is in hun taken om hun motivatie en interesse te behouden.

3. Maak gebruik van feedback

Feedback is een belangrijk middel om werknemers te helpen om te begrijpen wat ze goed doen en wat ze kunnen verbeteren. Door regelmatig feedback te geven, kun je werknemers helpen om hun vaardigheden te ontwikkelen en om te begrijpen hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van het bedrijf.

4. Geef waardering en erkenning

Door werknemers te belonen en te erkennen voor hun inspanningen, kun je hen helpen om gemotiveerd te blijven en om hun toewijding aan het bedrijf te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van bonusprogramma’s, het geven van cadeaus of het organiseren van teamuitjes.

5. Bied doorgroeimogelijkheden

Door doorgroeimogelijkheden te bieden, kun je werknemers helpen om zich te ontwikkelen en om uit te kijken naar nieuwe uitdagingen binnen het bedrijf. Dit kan helpen om hen gemotiveerd te houden en om hun toewijding aan het bedrijf te versterken.

De vijf tips die hierboven genoemd zijn, vormen samen een compleet geheel. Ze zijn afhankelijk van elkaar en hebben elkaar nodig om goed te functioneren. Het is net zoals een auto met vier wielen: alle wielen zijn nodig om de auto vooruit te laten bewegen. LINSPO hoopt dat deze tips en trucs je wat ideeën en inspiratie hebben gegeven en dat je op basis hiervan succesvol personeel kunt werven en behouden.

Geef een reactie