Mariëlle Smit: “Geloof in jezelf”

 Een echte ondernemer in hart en nieren. Haar eerste bedrijf verkocht en nu druk bezig met een eigen start-up genaamd Mama Deli. Mariëlle Smit is dit jaar uitgekozen tot “Zakenvrouw van het Jaar”. LINSPO ging met haar in gesprek, want hoe is ze zo ver gekomen en wat zijn haar grootste tips?

Wie of wat is jouw grootste inspiratie?

Absoluut mijn ouders. Ze zijn allebei ondernemers en hebben mij van jongs af aan laten zien hoe hard je moet werken om je doelen te bereiken. Niks komt vanzelf! Zij zitten in de retail en vroeger was het een droom om de zaak over te nemen, maar het liep anders.

Wat heb je gestudeerd en gebruik je deze kennis nog tijdens je werk?

Ik heb International Business and Languages gestudeerd op het HBO. Het is ontzettend fijn om daar een bepaalde basis te hebben geleerd en de zekerheid te hebben van een diploma. Echter heb ik het meeste geleerd van mijn eigen ervaringen buiten de schoolbanken.

Mariëlle Smit

Wat was jouw eerste onderneming?

Dat was MME Hospitality, een boutique uitzendbureau, waar wij o.a. medewerkers en horecamedewerkers inzetten op events, maar ook in winkels. Het was echt onwijs leuk! Inmiddels heb ik het verkocht, maar het is nog steeds een waanzinnig mooi bedrijf. Dit hele proces was best spannend, aangezien ik mijn zekerheid moest opzeggen voor iets totaal nieuws wat zich destijds nog niet had bewezen. Spannend, maar uiteindelijk wel de juiste stap geweest voor mezelf en voor beide bedrijven.

“Ook mensen om me heen liepen hier tegenaan”

Wat wil jij toekomstige onderneemsters meegeven?

Laat je nooit uit het veld laten slaan en durf ongelofelijk hard te werken. Niks komt vanzelf. En durf fouten te maken, maar zorg dat je altijd weer opstaat en er wat van leert. Het allerbelangrijkste is dat je gelooft in jezelf en je product of dienst. Dat is de allereerste stap tot succes.

Je bent nu een ander bedrijf gestart genaamd Mama Deli. Waarom ben je dit gestart en wat wil je hiermee bereiken?

Ik ben het gestart eigenlijk vanuit het feit dat ik zelf moeder werd en ik het heel bijzonder vond dat er nog geen goed alternatief was voor zelf vers koken. Er was nog geen verse optie van een babyhapje voor je kleintje. Zelf stond ik avonden in de keuken, omdat ik het allerbeste wilde voor mijn dochter en inmiddels dochters. Ook mensen om me heen liepen hier tegenaan, waardoor ik er dus achter kwam dat ik niet de enige was. Toen ik dus geen alternatief kon vinden dacht ik: dan ga ik het zelf gewoon doen. Dan kan ik het niet alleen voor mezelf en mijn dochter oplossen, maar ook voor de rest van de volgende generatie!

Mariëlle Smit Mama Deli

Is dit alles goed te combineren met moeder zijn van je lieve dochtertjes?

Nee dat niet, maar het is een keuze die je maakt. Een bepaalde verantwoordelijk die je aan gaat. Je moet ervoor zorgen dat als je met je kindje bezig bent, het bedrijf doorloopt en andersom. Ik zou het graag willen romantiseren maar het is niet makkelijk. Je moet het één en het ander opofferen en ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat graag doet.

“Leuke en spannende stap waar ik ontzettend naar uit kijk”

Welke obstakels ben je tegengekomen tijdens het ondernemen?

Ongelofelijk veel, maar het gaat uiteindelijk om de manier hoe je hiermee om gaat. Het is namelijk heel persoonlijk. Ik heb altijd geleerd dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Als ik dan niet linksom kon, ging ik rechtsom. Betekent niet dat ik het niet moeilijk vond, maar is wel een manier om niet uit het veld te worden geslagen. Een voorbeeld is dat ik heel graag in één keer met een full colour verpakking op de markt wilde komen, maar dat bleek een enorme investering te zijn, wat op dat moment niet kon. Daar baalde ik enorm van, want dat was iets waar ik al maanden mee bezig was en naar uitkeek. Dit klinkt misschien aanvankelijk als iets kleins, maar de verpakking is een groot deel van je product. Dus dat was even schakelen toen we bij de start over moesten op bestickerde zakjes. Maar dat schakelen gaat me over het algemeen best goed af, gezien ik vrij positief ben ingesteld.

Heb je nog meer briljante ideeën voor de toekomst?

Genoeg ideeën, maar nu absoluut geen tijd voor! Ik schrijf wel altijd alles op in een boekje, voor misschien in de toekomst. Al moet ik er nu niet aan denken haha.

Wat is de volgende stap die je met Mama Deli in wilt slaan?

We gaan binnenkort naar het buitenland en daar kijk ik ontzettend naar uit!

Mariëlle Smit Mama Deli proces
Mama Deli vrachtwagen

“Blijf niet te veel hangen en durf gewoon door te pakken”

Hoe ziet een werkdag er van jou uit?

Geen dag is hetzelfde. Vandaag ben ik in Naaldwijk op onze productie locatie, heb ik een meeting voor een aankomende beurs en hebben we een proefronde van nieuwe producten. Zojuist heb ik een interview gehad met AD en straks heb ik een afspraak met design. Morgen zit ik weer een hele dag in marketing- en strategiemeetings. Kortom, erg uiteenlopend en dat maakt het ook zo leuk!

Een eigen onderneming kost gewoon 24/7 van je tijd. Hoe zorg jij ervoor dat je niet overspannen raakt?

Door te doen wat ik leuk vind! Het voelt niet als werk, misschien is dat wel het geheim. Ik plan weinig me time in en stel geen grenzen over wanneer mijn laptop dicht moet. Al zou ik dat wellicht wel moeten doen, maar dat past niet in de situatie waarin ik nu zit. Een start-up is gewoon maximaal gas geven. Dat moet natuurlijk ook wel in je karakter zitten. Maar het belangrijkste is denk ik echt dat je er vooral heel veel plezier in moet hebben.

Heb je nog tips voor andere ondernemende vrouwen die niet weten waar ze moeten beginnen?

Blijf niet te veel hangen in je businessplan creëren en met dingen op papier zetten. Ga het vooral doen! Durf hulp of advies te vragen als je even niet weet hoe je door moet pakken en blijf niet te lang hangen in een tegenvallende situatie. Je ondernemers avontuur zal altijd anders lopen dan je in gedachte had en dat maakt het juist zo leuk!

Geef een reactie