Body positivity model Joann van den Herik: “De wereld is mooier met zelfliefde en positiviteit”

Body positivity is een maatschappelijke beweging die pleit voor de acceptatie van het menselijk lichaam in elke vorm en trekt schoonheidsidealen in twijfel. Influencer, model en schrijfster Joann van den Herik (23) vindt zelfbeeld heel belangrijk: “Ik wil mensen inspireren om tevreden te zijn over zichzelf.”

In haar boek ‘Joann’s weg naar zelfliefde’ neemt ze haar lezer mee in haar eigen leven, aangezien haar zelfvertrouwen niet altijd zo aanwezig is geweest. “Ik wil dat mensen mijn boek dichtslaan en denken: “ik mag er zijn”, vertelt Joann. “Ik vind het belangrijk dat mensen tevreden zijn over zichzelf en zich niet steeds focussen op anderen. Jij verdient een plek op deze aarde, net als iedereen.”

Eén van de mensen die haar het meest heeft geholpen met het schrijven van haar boek is haar moeder. “Zij is mijn grootste inspiratie omdat ze lief is voor iedereen. Ze werkt superhard en probeert altijd iedereen te helpen”, aldus Joann.

Joann's weg naar zelfliefde

Onzekerheid Joann van den Herik

Hoe zelfverzekerd Joann tegenwoordig door het leven gaat, zo onzeker was ze vroeger. “Ik was twaalf toen ik voor het eerst probeerde af te vallen omdat ik toen maatje 42 had, waar ik me voor schaamde”, vertelt ze. “De jongens uit mijn klas noemden me een zeekoe en dat vatte ik toen heel persoonlijk op.” Het duurde niet lang tot het afvallen zich tot een eetstoornis ontwikkelde. Het begon toen Joann van den Herik zich op een citroensap-kuur stortte, om vervolgens binnen tien dagen tijd 10 kilo af te vallen. “Ik legde mezelf restricties op: ik wilde alleen maar sporten en at bijna niet”, vertelt ze. “Op een gegeven moment kreeg ik telkens na het avondeten zoveel honger dat ik me volpropte met eten. Daarna voelde ik me schuldig en nam ik laxeermiddel.”

In haar examenjaar van de middelbare school maakte Joann een profielwerkstuk over het schoonheidsideaal, waardoor ze merkte dat dat ideaal veranderlijk is. “Ik had het gevoel dat niemand er zo uit zag als ik, tot ik zag dat meiden foto’s deelden van hun vetrollen. Dat wilde ik ook proberen en kreeg daar veel positieve reacties op”, aldus Joann.

Bekijk hier snel het boek van Joann

Joann van den Herik
Kirsten Busman

Carrière

Na haar deelname aan Curvy Supermodel, waar ze ook in de finale stond, ging haar modellencarrière sky high. “Ik sta ingeschreven bij een agency waar meer plussize modellen zijn. Ze zijn heel vrij met maten”, zegt Joann. “Modellenwerk is dan ook hetgeen waar ik me op wil blijven focussen. Ik wil mensen blijven inspireren met de denkwijze dat ze goed zijn zoals ze zijn.” Door haar fijne agency heeft ze een positieve ervaring met de modellenwereld en voelt ze zich geaccepteerd: “Er zijn vrijwel geen regels, behalve dat mijn gewicht gelijk moet blijven. Dat stelt me gerust.”

Daarnaast is het ook een droom om haar boek te laten vertalen naar het Engels, zodat ze meer vrouwen kan inspireren. “Als iedereen zelfliefde en positiviteit uit zou stralen, zou de wereld een stuk mooier zijn.”

Joann Vogue
Robin van der Schaft, styling: Esmeralda Schipper
Joann van de Herik
Ryan Hall

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Twicsy

  Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.

 2. twicsy.com

  Nice post, na-share ko na sa mga kaibigan ko.

 3. Twicsy

  Bel post, l’ho condiviso con i miei amici.

 4. Instagram

  It’s genuinely very complex in this active life to listen news on Television, therefore I simply use web
  for that reason, and obtain the most up-to-date
  information.

Geef een reactie