Ramona Koonings – “Mijn dromen probeer ik altijd te realiseren”

Wie droomt er nou niet van de perfecte trouwjurk? De mooiste plek om die te vinden is bij Koonings The Wedding Palace o.a. bekend van “Say yes to the dress” en “Married at first sight”. Ramona Koonings, onderneemster & designer, heeft deze bruidszaak omgetoverd tot een sprookjeswereld. Lees hier meer over hoe dit is begonnen en de bruidsjurken van de toekomst.

Ramona Koonings

Wie of wat is jouw grootste inspiratie?

Mijn ouders zijn mijn grootste inspiratie. Van hen heb ik geleerd wat hard werken is. Met mijn moeder werk ik nog iedere dag samen, dat is een feestje. 

Op je 17e heb je de zaak overgenomen. Wat waren de voor- en nadelen van zo vroeg ondernemen?

Klopt! Ik was veertien toen ik begon in de bruidsmodezaak. Ik leerde toen de beginselen van het vak. Ik bracht details aan op trouwjurken, maakte sluiers en verstelde onderjurken. Alles ging toen nog met de hand. Toen ik zestien was leerde ik hoe je de boekhouding moest doen, ging ik mee op inkoop, leerde ik over hoe ik een onderneming moest onderhouden en hielp ik voor het eerst toekomstige bruiden. Een jaar later nam ik de zaak over. Dit was een flinke stap. Iets wat af en toe lastig was, was het verdelen van mijn tijd. In de ochtend werkte ik mee op het land en zat ik om vier uur al op de aardappelrooimachine. Daarna ging ik naar de winkel. Ik wist altijd al dat ik iets voor mezelf wilde hebben. Ik had een droom en daar ben ik voor de volle 100% voor gegaan. 

Uiteindelijk zorgen tegenslagen alleen maar voor groei en verbetering


’s Werelds grootste bruidsmodezaak

Op je 17e een bruidsmodezaak overnemen en 20 jaar later jezelf ’s werelds grootste bruidsmodezaak mogen noemen. Echt ongelofelijk mooi hoe ze dit allemaal heeft kunnen verwezenlijken, maar had ze ooit gedacht dat Koonings zo groot zou worden? Ramona: “Van iedere stap die ik met Koonings heb gemaakt, heb ik gedroomd. En mijn dromen probeer ik altijd te realiseren. En als ik iets doe, dan doe ik het goed en neem ik geen genoegen met minder.” 

Je wordt natuurlijk niet zomaar ’s werelds grootste bruidsmodezaak. Wat maakt Koonings dan zo uniek? Ramona: “Als je bij Koonings binnenstapt, stap je in sprookjeswereld en vind je alles wat nodig is voor jouw trouwdag. We bieden alles aan onder één dak. Dus voor de kleding van de bruid en bruidegom, maar ook voor al hun gasten. Of je nu een groot of klein budget hebt, welke maat dan ook. Iedereen kan bij ons terecht. Daarnaast hebben we een eigen beauty- en kapsalon, een theater waar we evenementen organiseren, een restaurant en verhuren wij auto’s. Maar ook als je niet gaat trouwen, maar op zoek bent naar een leuk uitje kun je bij ons terecht. Je kan namelijk ook funpassen met je vriendinnen, gevolgd door een high tea of fotoshoot. Ik wil met Koonings een beleving neerzetten. Dat als je hier binnenstapt je voelt dat dit joúw dag is, dat het een feestje is. Het is uniek dat wij hier alles aanbieden, naast het feit dat ons paleis ruim 11.000m2 is en we ruim 4.500 trouwjurken hebben voor de bruid om uit te kiezen.”

Welke tegenslagen heb je tijdens je carrière gehad?

Ik denk niet in tegenslagen. Als iets even niet meezit dan probeer ik dat altijd om te buigen naar iets positiefs of probeer ik ervan te leren. Uiteindelijk zorgen tegenslagen alleen maar voor groei en verbetering en zo probeer ik dat ook altijd te zien. Positief blijven en een visie hebben is daarbij heel belangrijk. 

Een eigen bruidsjurken-label

Ramona is niet alleen eigenaresse van Koonings maar ook designer. Waarom en wanneer is ze hiermee begonnen? Ramona: “Tekenen en ontwerpen is iets wat ik al doe sinds jongs af aan. Na zoveel jaren ervaring weet je waar klanten naar op zoek zijn. Ik wilde met mijn bruidsjurken-label unieke jurken maken. Ik vind het belangrijk dat een bruid straalt op haar grote dag. Mijn jurken zijn daarom ook perfect voor de bruid die graag gezien wil worden en het stralende middelpunt is op haar dag. Daarnaast kan een bruid ook met een idee binnenkomen en ontwerp ik samen met haar haar eigen droomjurk.”  

Er zijn zo veel verschillende soorten bruidsjurken en toch ontwerpt Ramona telkens nieuwe bruidsjurken. Waar haalt ze deze inspiratie vandaan? Ramona: “Ik krijg veel inspiratie door de bruiden die ik spreek. Ze hebben ieder hun eigen verhaal en durven steeds meer in de spotlight te staan. Dit gebruik ik in mijn nieuwe creaties. Daarnaast heb ik veel van de wereld mogen zien. Dit geeft ook altijd nieuwe inspiratie.”


Als je iets wil moet je het gewoon doen


Hoe haal jij voldoening uit je werk?
Ik geniet er echt van om bruiden gelukkig te zien. Mensen blij maken vind ik écht het allerfijnste wat er is. Het is toch geweldig om aan zo’n bijzondere dag bij te mogen dragen? Om dit te kunnen doen met een team dat als familie voelt, maakt mijn voldoening helemaal compleet. 

Hoe denk je dat de bruidsjurken van de toekomst eruit gaan zien?
Ik merk dat bruiden steeds meer in de spotlight willen staan. Een statement willen maken. Er zijn zoveel verschillende stijlen en soorten trouwjurken tegenwoordig. De bruid wil daarin mee, maar zeker ook uniek en origineel zijn en misschien nog wel belangrijker; persoonlijker. We zien ook steeds meer dat er extra aandacht gaat naar een jurk of misschien zelfs wel een tweede jurk.  

Wat omschrijft jou als onderneemster?
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën en ik denk dat het belangrijk is dat je durf te ondernemen. Als je iets wil, moet je het gewoon doen. Dit doe ik samen met een enorm team dat gelooft in mijn ondernemerschap en ideeën. Stuk voor stuk denken ze met mij mee en groeien en ontwikkelen ze in het team. Iedereen is op zijn of haar manier belangrijk in het bedrijf. 

Het belangrijkste is dat je er blij van wordt.

Say Yes to the Dress!

Bijna alle vrouwen kennen het programma “Say Yes to the Dress”. Wat voor impact heeft dit programma gehad op Koonings? Ramona: “Wat is het weer een feestje wanneer de opnames van Say Yes to the Dress aan de gang zijn. Koonings en Say Yes to the Dress versterken elkaar enorm. Het is een heel leuk programma, echt entertainment, en Koonings letterlijk de perfecte set voor dit programma. Daarnaast delen wij in het programma ook onze kennis en ervaring. Dit helpt de bruid ontzettend in de zoektocht naar haar droomjurk.”

Waar ben je het meeste trots op?

Het meest trots ben ik op mijn team. Ons team is een grote familie en iedereen heeft zoveel hart voor de zaak, dat maakt me zo trots en blij. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen je droom supporten. 

Heb je nog inspirerende tips voor mensen die nog niet weten wat ze later willen gaan doen?
Ga ontdekken wat je leuk vindt. Grijp de kans om van je hobby je werk te maken. Het belangrijkste is dat jij er blij van wordt, want alleen dan kun en wil je er ook echt voor gaan. Soms moet je daarvoor ook andere dingen opgeven, maar wanneer het echt je passie is, zal dit nooit zo voelen. If you can dream it, you can do it. Volg je hart en vertrouw op jezelf. 

If you can dream it, you can do it!

Geef een reactie