Laura Dijkema – “Daardoor besefte ik wel hoe hard de topsport wereld is”

Het leven van een topsporter is ook zeker een fulltimebaan. Dit wordt helaas door veel mensen onderschat. Laura Dijkema is professioneel volleybalster en laat zien dat er voor- en nadelen aan topsport zitten. Van begrafenissen missen omdat je in het buitenland zit tot de kick die je krijgt tijdens het maken van een punt in een belangrijke wedstrijd.

 

Wie of wat is jouw grootste inspiratie?

Het klinkt heel cliché, maar dat zijn mijn ouders. Mijn vader was altijd een enorm gedreven ondernemer en een echte doorzetter. Ook in zijn ziekteproces bleef hij nieuwe doelen stellen en daarvoor gaan. Mijn moeder is na het overlijden van m’n vader ook zo sterk gebleven. Daarnaast waren ze super flexibel en steunden ze mij altijd op een positieve manier in mijn volleybalpassie: ze haalden me op van school om meteen naar de training te brengen… ze hebben heel wat uurtjes in de auto gezeten zodat ik kon trainen. Dat doorzetten en die positiviteit heeft me enorm geïnspireerd! 

Was het altijd al je droom om professioneel volleybalster te worden?

Nee, eigenlijk is het echt een uit de hand gelopen hobby. Ik was wel een fanatiek en energiek kind. Ik zat naast volleybal op tennis, jazz-dance en speelde muziekinstrumenten. Het kon niet gek genoeg! Ik vond tennis vroeger eigenlijk altijd leuker, maar na een arm-breuk kon ik eerder weer volleyballen dan een tennisracket vasthouden – en zo ben ik doorgegaan met volleybal! 

Stel je was geen professioneel volleybalster geworden, wat had je dan willen doen?

Deze vind ik lastig. Ik ben na mijn VWO een studie psychologie begonnen, maar de praktijkvakken waren niet meer te combineren met het volleyballen. Toch zou ik nu echt geen psycholoog meer willen worden. Ook heb ik een bevlieging gehad om stewardess te worden… maar daar ben ik ook van terug gekomen na al het reizen wat ik met het volleyballen doe ;-). Ik zie mij in de toekomst wel in de sportmarketing werken of iets met sport en (sociale) media. Daarnaast hoop ik natuurlijk mijn kledinglijn uit te kunnen breiden! 

“Toen voelde ik die energie van de tribunes afspatten”

Wat wordt er onderschat met betrekking tot topsport en hoe heb jij dit ervaren?

In Nederland wordt topsport nog wel eens onderschat. Ik krijg vaak de vraag: “oké dus je volleybalt en wat doe je voor werk of studie?”. En dat terwijl het een fulltime job is waarbij je hele leven in het teken staat van de sport. Wanneer ik de vergelijking maak met profvoetballers, dan snappen de meeste mensen het wel. 😉 Je lichaam is je instrument dus je moet fit zijn. Dat houdt in altijd gezond eten en goed je rust pakken. Ik woon 9 maanden per jaar in het buitenland voor het clubseizoen (komend seizoen speel ik in Kaliningrad, Rusland) en wanneer ik in Nederland ben dan start het interlandseizoen met Oranje. Met het Nederlands team spelen we veel toernooien (kwalificaties, nations league, EK of WK) in een zomer, waardoor we veel moeten reizen. Ik mis dus veel gebeurtenissen zoals verjaardagen, geboortes en bruiloften. Het meest pijnlijke vind ik wel dat ik bijvoorbeeld begrafenissen heb gemist omdat ik in het buitenland zat. Ik ben een sociaal dier, maar moet mijn contacten vooral via de telefoon onderhouden. 

Stoppen???

Topsport bevat ook zeker veel tegenslagen als je keihard gewerkt hebt voor een belangrijke wedstrijd en dan toch verliest. Ik vraag me af of Laura ooit overwogen heeft om te stoppen. Laura: “Nee, ik heb nog nooit overwogen om echt te stoppen. Ik vind het spelletje gewoon nog té leuk. Ik had wel als doel om de Olympische Spelen van 2020 te halen en daarna verder te kijken… toen we ons niet kwalificeerden voor Tokio had ik wel even de tijd voor een momentje van bezinning. Ik heb voor mezelf besloten dat ik gewoon jaar voor jaar bekijk hoe ik erin sta en zolang ik het nog leuk vind en van waarde kan zijn voor teams (club en Oranje), ga ik lekker door!”

Wat vind jij het leukste als je in het veld staat? Wat geeft jou nou echt een kick?

Het geeft me echt een kick om belangrijke wedstrijden te spelen, do or die wedstrijden, finales met veel publiek… en wanneer je dan ook nog eens lekker staat te spelen en het publiek achter je staat! Daarvoor maak je al die trainingsuren! Een van mijn mooiste herinneringen is de halve finale van het EK2015 in Rotterdam. Heel Ahoy zat vol met meer dan 10.000 mensen in Oranje en dat moment dat we het punt binnen sloegen om naar de finale te gaan… toen voelde ik die energie van de tribunes afspatten, echt WAUW! 

“Prestaties in het verleden bieden geen garanties in de toekomst”

Hoe ziet jouw routine eruit voor een belangrijke wedstrijd?

‘S ochtends hebben we vaak een ochtendtraining, daarna lunch en even tijd voor een powernap. Ik probeer wel altijd even 30 min te slapen of uit te rusten zodat je lichaam en hoofd even kan opladen. Voor de wedstrijd heb ik mijn vaste make-up en haar-ritueel met een lekker muziekje op, dan nog een snackie en gaan! 

Wat is jouw grootste leermoment tot nu toe?

Prestaties in het verleden bieden geen garanties in de toekomst! In 2017 heb ik een tijdje geen club gehad. Op het EK2017 werd ik benoemd tot best Setter van Europa en tegelijkertijd besloot mijn club in Italië een andere setter aan te trekken omdat ze een andere kant op wilden gaan. Op dat moment zat ik in de beste vorm van mijn carrière en toch zonder club… daardoor besefte ik me wel hoe hard de topsport wereld is. Je bent voor de clubs vaak gewoon een gebruiksmiddel om hun doelen te halen. Gelukkig kon ik in januari aan de bak bij Firenze en heb ik daar daarna 3 mooie jaren gehad. Een geluk bij een ongeluk ;-). In ieder geval ben ik hierdoor nóg meer in het moment gaan leven en gewoon te genieten. 

“Tijdrovend bijbaantje naast het trainen”

Laura der eigen kledinglijn
Naast elke dag bezig te zijn met volleybal heeft Laura ook nog der handen vol met een eigen kledinglijn. Hoe is ze nou op het idee gekomen om “XIV by Laura” te starten? Laura: “Via social media krijg ik vaak de vraag van fans of ik een trainingsshirt of wedstrijdshirt over heb. Helaas zijn wij geen voetballers en krijgen wij niet voor iedere wedstrijd een nieuw tenue, dus is dat simpelweg niet mogelijk. Ik heb altijd een liefde en passie voor fashion gehad en daarnaast wou ik graag wat terug doen voor de fans…. En zo is XIV by Laura ontstaan. XIV staat voor 14, mijn rugnummer. Het idee is om een lifestyle sportlijn te ontwikkelen voor jong en oud.”

Hoe is deze start verlopen en hoe bevalt het ondernemerschap?
Ik ben XIV by Laura gestart met twee vriendinnen die mij heel goed ondersteunen. Wij doen alle verzendingen zelf, dus wanneer ik in het buitenland zit dan pakken zij dat op. We hebben onlangs de zomercollectie 2020 gelanceerd en die is onwijs goed ontvangen. Binnen een dag waren sommige items al compleet uitverkocht en dat had ik echt niet verwacht! Ik leer er echt super veel van: van webshopbeheer tot douaneformulieren invullen voor bestellingen uit Amerika. Bij iedere bestelling krijgt de klant een handtekening en een persoonlijke boodschap. Daarnaast vervullen we ook de customer service voor vragen over de kleding of bestellingen… tijdrovend bijbaantje naast het trainen, maar het geeft super veel energie wanneer ik alle positieve reacties hoor! 

Laura haar ultieme tip voor andere mensen die een eigen kledinglijn willen beginnen:

Blijf vooral bij je zelf en maak kleding waar je zelf achter staat, alleen dan kan je er met volle energie en passie invliegen! 

Topsport moet je niet onderschatten.

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. vorbelutr ioperbir

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 2. generation

  Nice post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired! Extremely useful information specially the ultimate section 🙂 I deal with such info much. I used to be looking for this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

 3. maker

  I will immediately grab your rss as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me know so that I could subscribe. Thanks.

 4. tlovertonet

  You can certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 5. Bom88

  F*ckin¦ remarkable issues here. I¦m very satisfied to look your article. Thank you so much and i’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 6. storten geld

  It is really a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 7. pizza bestellen lommel

  I was studying some of your posts on this website and I think this web site is very informative! Keep on putting up.

 8. verhuisfirma deerlijk

  This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

 9. haardhout 25 cm

  Glad to be one of several visitants on this awing site : D.

 10. bandung lautan API

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 11. beste iptv aanbieder

  Hi there, I found your web site via Google while searching for a related topic, your site came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 12. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

 13. درب فرفورژه

  With every thing which seems to be building within this particular subject material, a significant percentage of opinions are quite exciting. Having said that, I appologize, but I do not subscribe to your entire strategy, all be it exciting none the less. It looks to us that your comments are actually not totally rationalized and in reality you are generally your self not really entirely confident of the assertion. In any case I did take pleasure in reading it.

 14. greenscreen

  I went over this website and I conceive you have a lot of good information, saved to my bookmarks (:.

 15. connectors

  Discover the timeless elegance of TinyTin, a young family business dedicated to enriching your style with high-quality (fashion) accessories for the whole family. At TinyTin, quality is not a compromise, but a promise. Our products are selected with care and manufactured with an eye for for sustainability, so they can be cherished not only today, but tomorrow and long beyond. Enter the world of TinyTin and discover the perfect blend of style, comfort and responsibility for you and your loved ones.

 16. www.equiniti.nl

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 17. Iran's export center

  Iran’s exports span a diverse range of commodities crucial to its economy and global trade. Petroleum, petrochemicals, natural gas, fruits, nuts, carpets, textiles, and minerals stand out among its key exports. These products underscore Iran’s significant role in international trade, showcasing its economic importance on the global stage. https://irexporter.biz/

 18. contact

  What i do not realize is actually how you’re not really much more well-liked than you might be now. You are so intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, made me personally consider it from numerous varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

Geef een reactie