Deze 5 ondernemende eigenschappen heb je nodig

Wil jij graag ondernemen, maar twijfel je of je wel de juiste ondernemende eigenschappen bezit? Lees dan zeker even verder. Wij hebben voor jou uitgezocht welke eigenschappen belangrijk zijn om te bezitten als je graag je eigen onderneming wilt beginnen.

ondernemende eigenschappen

Allereerst is het handig om te bedenken wat voor soort onderneming je wilt starten. Vraag jezelf af: Wie ben ik? Waar sta ik voor? Waar ben ik goed in? Waar ben ik niet goed in? Maak hier bijvoorbeeld een lijstje van, zodat je een duidelijk overzicht hebt van de kwaliteiten die je bezit en de kwaliteiten die je misschien nog moet ontwikkelen of verbeteren. Ook is het hierin handig om mee te nemen dat je altijd mensen kunt inschakelen bij zaken die jij zelf niet goed kunt.

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, vraagt ondernemen in verschillende branches ook om verschillende kwaliteiten. Zo heb je andere kwaliteiten nodig om een accountancybureau te beginnen, dan om een winkel te openen. Toch zijn er ook veel overeenkomstige kwaliteiten, die voor iedere ondernemer goed van pas komen.

Hieronder bespreken we een aantal kwaliteiten die handig zijn als je wilt gaan ondernemen.

  1. Gedreven

Deze eigenschap is belangrijk voor iedereen die een onderneming wil starten, ongeacht de branche. Een onderneming beginnen is veel werk en je zal te maken gaan krijgen met tegenslagen. Hier moet je tegen opgewassen zijn en hiervoor is het belangrijk dat je gedreven bent om je onderneming tot een succes te maken. In dezelfde lijn als gedrevenheid, is doorzettingsvermogen ook een hele belangrijke eigenschap. Om tegenslagen te verwerken en om niet op te geven.

2. Leergierig

Deze hangt samen met gedrevenheid. Om een onderneming te starten is het belangrijk dat je het niet erg vindt om veel nieuwe dingen te gaan leren. Je zult tijdens het proces verschillende vaardigheden tegenkomen die je moet leren, dus het is van belang dat je hiertoe bereidt bent.

3. Risico’s durven nemen

Hoe goed je de markt waarin je een onderneming gaat starten ook kent of hebt onderzocht, het blijft altijd een risico. Mogelijk kun je naast het starten van een onderneming niet meer (fulltime) werken, dus heb je weinig tot geen inkomsten. Hierdoor is het belangrijk dat je onderneming snel geld gaat opleveren. Gebeurt dit niet, kan je in financiële problemen raken. Het is dus altijd heel belangrijk dat je hier vooraf goed over nadenkt en je goed voorbereidt op het financiële aspect hiervan. Alleen zo maak je het risico voor jezelf zo klein mogelijk. Echter gaan we er natuurlijk altijd van uit dat jij jouw onderneming tot een daverend succes maakt!

4. Flexibiliteit

Doordat een onderneming starten een proces is met ups en downs, waarbij heel veel komt kijken, is flexibiliteit cruciaal. Je moet in staat zijn snel te kunnen schakelen en te doen wat nodig is voor jouw onderneming. Ook is flexibiliteit belangrijk qua werktijden, want zeker in het begin zal je het vaak met negen tot vijf niet gaan redden.

5. Passie voor je product of dienst

Deze eigenschap spreekt waarschijnlijk voor zich, maar het is toch belangrijk om te benoemen. Wanneer je namelijk een onderneming start in een branche waar je geen passie voor hebt, zal het lastig worden dit vol te houden. Kies dus niet alleen voor een onderneming waarmee je verwacht geld te gaan verdienen, maar ga voornamelijk voor een onderneming waarvoor je passie voelt. Dan komt het geld vanzelf, want je bent dan immers gedreven er een succes van te maken.

Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, want you got this!

ondernemende eigenschappen

Starten met ondernemen

Herken jij jezelf in deze ondernemende eigenschappen en heb je besloten dat het nu toch echt tijd is om te starten met die onderneming waar je al jaren van droomt? Maak dan allereerst een plan. Het is niet erg als je niet precies weet hoe je een businessplan maakt. Je kunt ook beginnen bij het opschrijven van alle dingen die je nodig hebt voor je kunt starten en een globale berekening te maken van het startkapitaal dat je nodig denkt te hebben.

Heb je een plan gemaakt en lijkt het realistisch? Weet dan dat het belangrijk is om je plannen te bespreken met anderen. Hierdoor dwing je jezelf namelijk echt te starten. Het is lastiger om het niet te doen wanneer anderen er van weten.

Weet iedereen van je plan en ga je echt starten? Zorg er dan ook voor dat je realistisch bent en blijft. Je zult waarschijnlijk niet binnen de kortste keren leven van je onderneming. Ook zal je tegenslagen te verduren krijgen en zullen er dingen misgaan. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, want you got this!

Geef een reactie