Suzanne Brummel – “Mijn motto is dan ook Beleef, Beweeg, Bereik”

Voormalig Nederlands kampioen Open Water Zwemmen met inmiddels een nieuw doel. Suzanne Brummel heeft haar eigen platform opgebouwd waarop ze via haar blog en social media haar passie voor sport kan delen en IEDEREEN enthousiast maakt om met plezier te sporten. Hoe begon haar passie voor zwemmen en wat zijn haar plannen voor de toekomst? Lees maar verder…

Suzanne Brummel – “Mijn motto is dan ook Beleef, Beweeg, Bereik”

Wie of wat is jouw grootste inspiratie? 

Ik heb niet per se één inspiratiebron. Ik laat me inspireren door het leven. Niet iedere dag is een inspiratiebron maar in iedere dag vind je wel iets inspirerends. Onderweg naar de supermarkt, op de thee bij de buurvrouw of een filmpje dat je via social media voorbij ziet komen, het kan van alles zijn dat inspireert. 

Studies van Suus

Veel topsporters hebben naast hun sport geen opleiding kunnen volgen maar Suzanne zeker wel. We vroegen aan haar wat ze precies allemaal gestudeerd heeft? Suzanne: “Ik heb een cum laude Bachelor (B.Sc.) in Public Administration (Economie, Bestuur en Management). Een Bachelor of Science Hons (van het Honours programma Universiteit Leiden) en een Master (Msc) BCO aan de VU Amsterdam. 

Uiteindelijk heeft ze geen kantoorbaantje waarin ze dit toepast, maar gebruikt ze deze kennis nog wel in haar dagelijks leven? Suzanne: “Momenteel doe ik denk ik vrij weinig met de opgedane kennis uit mijn studie in het dagelijkse leven. Maar ik denk wel dat je van iedere studie dingen leert en bepaalde dingen meeneemt voor de rest van je leven. Ik zie mijn studies dan ook niet als complete tijdsverspilling al had ik wel andere keuzes gemaakt als ik mijn tienerjaren over kon doen met de kennis van nu.”

“Deze keuze kende een vrij lange aanloop en was niet gemakkelijk”

Hoe is jouw passie voor zwemmen ontstaan? 

Als kind ben ik moeilijk geboren met een longaandoening en veel longproblemen. Op doktersadvies hebben mijn ouders me op jonge leeftijd op de zwemclub gezet. Dat vond ik eigenlijk gelijk zo leuk dat ik nooit meer een andere sport serieus heb willen proberen tot 2019 toen ik begon met hardlopen. 

Je geeft ook clinics en lezingen. Wat voor onderwerpen bespreek je hier?

  • De clinics die ik geef zijn meestal gericht op het aanleren of verbeteren van de borstcrawl. In het zomerseizoen ook in het buitenwater. Maar in samenwerking met bijvoorbeeld enkele van mijn sponsoren is het ook mogelijk hardloopclinics en triatlon clinics te boeken. 
  • Bij lezingen sla ik meestal de brug tussen sport en het bedrijfsleven omdat veel lezingen worden gedaan bij bedrijven waar niet iedereen sportambities heeft maar wel andere ambities die qua proces vaak goed vergeleken kunnen worden met het traject dat een sporter aflegt naar zijn/haar doel. Maar soms gaat het ook specifiek over social media. 

Je hebt ook je eigen healthy lifestyle blog. Waarom ben je hiermee begonnen en wat wil jij jouw lezers meegeven?

Ik ben een blog begonnen om mijn passie voor de sport te kunnen delen. Ik hoop met mijn kanalen vooral zoveel mogelijk anderen ook enthousiast te maken om met plezier te bewegen. Mijn motto is dan ook Beleef, Beweeg, Bereik. In eerste instantie geloof ik namelijk dat je plezier nodig hebt om iets te kunnen presteren. 

“En tada, het idee voor mijn boek was geboren.”

Naast zwemmen doe je nu ook allerlei andere sporten. Welke sporten doe je allemaal nog meer en hoe plan jij dat in je week? 

Op dit moment doe ik in de basis eigenlijk alleen zwemmen en hardlopen. Ter ondersteuning daarvoor doe ik ook regelmatig core stability/kracht training en yoga. En per 2021 ga ik dus ook beginnen met fietsen. 

Je bent voormalig Nederlands kampioen open water zwemmen. Waarom ben je gestopt met wedstrijd zwemmen?

Deze keuze kende een vrij lange aanloop en was niet gemakkelijk. In mijn boek ZWEM. loopt mijn persoonlijke verhaal als een rode draad door het boek heen en vertel ik daar uitgebreid over.  

Eigen boek ZWEM. 

Naast haar eigen blog, clinics en lezingen heeft ze inmiddels ook haar eigen boek waarmee ze andere mensen wil inspireren. Maar hoe is ze op het idee gekomen om haar eigen boek “ZWEM.” te gaan schrijven? Suzanne: “Via mijn sociale media en op mijn website plaatste ik regelmatig foto’s en berichten over mijn zwemtrainingen en ik kreeg daar steeds vaker specifieke vragen over. Van hoe moet ik nu ademen tijdens de borstcrawl tot kun je me een keer een lesje geven? Ik zocht naar een manier om al die kennis en tips te bundelen om het overzichtelijker en toegankelijker te maken voor een groot publiek. En tada, het idee voor mijn boek was geboren. Er bestaan een hele hoop boeken over sport maar een zwemboek (als deze) was er in Nederland nog helemaal niet.”

Wat wil je met dit boek bereiken? Suzanne: “Ik hoop met ZWEM. enerzijds te inspireren en te laten zien hoe leuk en gezond zwemmen is. Anderzijds hoop ik iedereen te helpen met het boek om een betere zwemmer te worden. Of dat nu een gevorderd of beginnende zwemmer is, ZWEM. is er ook voor bedoeld je wat te leren. Vandaar de vele techniek en trainingstips en informatie.”

“ik besefte steeds meer dat ik helemaal geen type mantelpakje, hakken en vrijdagmiddagborrel ben”

Je doet zoveel verschillende dingen. Wat vind je het leukste en wat vind je het meest uitdagendste? 

Op werk gebied is er niet iets dat ik het allerleukste vind, juist de afwisseling vind ik leuk. Ik vind het heel tof om zwemtrainingen en zwemcursussen te geven maar ik zit bijvoorbeeld ook graag achter mijn laptop om artikelen te schrijven. Die afwisseling van werken met mensen in een drukke omgeving versus alleen werken op een minder actieve manier vind ik juist heel prettig.

Het meest uitdagende vind ik om mijn werk en alle dingen die ik nog graag wil doen te combineren met mijn eigen trainingen en sociale leven. Ik heb gauw téveel ideeën en werk vaak aan meerdere projecten tegelijk waardoor ik mezelf soms wat over de kop jaag en mijn sociale leven daar bijvoorbeeld onder lijdt. Balans vinden en af en toe rust nemen is voor mij de grootste uitdaging.

Wat zijn jouw grootste plannen voor de toekomst? 

Mijn eerstkomende grote sportieve doel richt zich op het leren fietsen zodat ik het derde onderdeel van de triatlon ook leer beheersen en hopelijk mijn eerste triatlon kan finishen in 2021.

Daarnaast hoop ik nog veel meer zwemmers en triatleten te kunnen helpen een betere zwemmer te worden. En wellicht in de toekomst focus ik me ook wat meer op de triatlon qua werkgebied. 

Heb je nog inspirerende tips voor mensen die nog niet weten wat ze later willen gaan doen? 

Cliché maar waar, ‘if you can’t figure out your purpose, figure out your passion. It will lead you right into your purpose’. Focus op hetgeen dat je leuk vindt, in the end word je daar toch het meest gelukkig van.

Ik heb me destijds (in mijn tienerjaren/studentenjaren) te veel laten leiden door het idee dat een studie doen het belangrijkste is en dat je hobby’s (op amateurniveau/waar je geen geld mee verdient maar wel veel tijd in gaat zitten) geen serieuze toekomst kunnen zijn. Ik deed een opleiding met het idee dat ik na mijn studie ging werken op de Zuidas of bij een groot Consultancy bedrijf elders en dat dat me dan gelukkig zou maken. Maar na een stage van 6 maanden in die business was ik nog nooit zo ongelukkig. Ondanks dat het leren en de opdrachten me gemakkelijk afgingen en ik ook echt leuke collega’s had besefte ik steeds meer dat ik helemaal geen type mantelpakje, hakken en vrijdagmiddagborrel ben. Überhaupt het hele idee dat ik na mijn studie dag in dag uit op een kantoor zou zitten en geen tijd meer zou hebben om te sporten wanneer ik dat wilde vond ik vreselijk.

Ik denk nog steeds dat een studie doen belangrijk en goed is. Maar ik ben ook van mening dat als je creatief bent en je iets echt graag wilt er een hele hoop mogelijk is. Wellicht kun je wel iets creëren wat er tot op heden misschien nog niet was. 

“If you can’t figure out your purpose, figure out your passion. It will lead you right into your purpose”

Geef een reactie