Druk genoeg en energie genoeg! Het leven van een spoedeisende hulp arts was voor Heleen Lameijer niet genoeg. Haar nieuwsgierigheid in het starten van een eigen bedrijf resulteerde in “Make Science Work”. Wat houdt dit precies in en hoe weet ze dit te combineren? Just keep on reading.

Wie of wat is jouw grootste inspiratie?
Ik heb niet 1 inspiratiebron maar laat me graag inspireren vanuit verschillende omgevingen en mensen. Dit geldt bijvoorbeeld voor collega’s die bepaalde eigenschappen heb die ik bewonder, of vrienden. Maar ook concurrenten. Ik probeer zo via allerlei wegen goed te kijken wat ik precies inspirerend vind aan iemand en of en zo ja hoe ik dat wil meenemen.
Wist je altijd al dat je SEH-arts en wetenschapper wilde worden? Welke studie/studies heb je daarvoor gevolgd? Hoe heb je die beleefd?
Nee, er was een tijd dat ik schoonheidsspecialiste wilde worden, en nog steeds kijk ik bij de schoonheidsspecialiste mijn ogen uit. Ik vind dat echt een mooi vak. Wetenschap was iets waarvan ik ooit dacht dat ik het nooit zou kunnen, dat het te moeilijk zou zijn voor mij. Ik had ook vooral het beeld van een warrige Einstein voor me wanneer ik dacht aan een wetenschapper. Niets bleek minder waar…
“Deze nieuwsgierigheid was 1 van de drijfveren.”
Belangrijke karaktereigenschappen voor SEH-arts volgens Heleen:
- Als SEH-arts moet je flexibel kunnen zijn, zowel in je tijd als in je mindset.
- Je moet makkelijk van plan A naar plan B of C kunnen switchen.
- Je moet niet te perfectionistisch willen zijn, op de SEH gaat niets perfect. Geen ziektebeeld presenteert zich als in de boekjes, en je kunt, vanwege de tijdsdruk en het acute beeld, niets perfect doen. Maar wel zo foutloos mogelijk.
- Ook moet je communicatief vaardig zijn en goed kunnen samenwerken.
Op de spoedeisende hulp weet je nooit wat je te wachten staat. Hoe ga je hiermee om en ben je stressbestendig?
Ik ga daar niet mee om, want het is gewoon zo. Het is een gegeven en dit weet je van tevoren wanneer je aan een baan als deze begint. En ik vind dat wel prettig: geen dag is hetzelfde en dat maakt het ook leuk.
“Make Science Work”
Heleen is ook een echte business woman en heeft der eigen bedrijf genaamd “Make Science Work”. Hiermee wil ze medische kennis begrijpelijker maken. Maar hoe is ze nou op dit idee gekomen en had ze het niet al druk genoeg? Heleen: “Ik had het druk genoeg, maar ook energie genoeg ;). Het begon initieel met alleen een insta account waar bij ik mensen medische weetjes meegaf die je kunt toepassen om je leven in de dagelijkse praktijk wat makkelijker te maken. Toen ik begon met de cursussen werd dit een bedrijf. Ik was vooral erg nieuwsgieren hoe het zou zijn, en wederom, of ik het zou kunnen om een bedrijf te beginnen. Deze nieuwsgierigheid was 1 van de drijfveren. Hiernaast wilde ik innoveren, de zorg verbeteren.”
“Wat mij als spreker ook uniek maakt”
Je hebt 2 cursussen gestart genaamd “Insta Life Saver Cursus” en “AEDkennercursus”. Wat wil je met deze cursussen bereiken en hoe ga je dit bereiken?
Wat ik met deze cursussen wil bereiken is die doelgroep die voor de gewone reanimatiecursussen niet goed bereikbaar is: de mensen tussen de 20 en 45 jaar die eigenlijk gewoon te druk zijn om een hele dag een cursus te gaan volgen. Maar die wel op Social media zitten. Momenteel bereik ik deze doelgroep al, en dat is super. Uiteindelijk is mijn doel dat iedereen kan reanimeren.
Stel je bedrijf groeit supersnel, zou je dan ooit stoppen met je werk als SEH-arts?
Nee absoluut niet. Dit is mijn lievelingsbaan, de mooiste baan die er is. Daarnaast is het ook de oorsprong van mijn bedrijf, ik heb al deze kennis juist omdat ik op de werkvloer sta. Het bedrijf kan niet zonder mijn SEH-arts zijn bestaan.
Naast al het andere ben je ook een spreker op nationale en internationale congressen. Hoe bereid jij je hierop voor en over welke onderwerpen heb je het dan?
Ik spreek over allerlei onderwerpen, zowel medisch als meer voor de zakelijke markt, bijvoorbeeld over lef, social media of branding. Dit laatste heeft dan wel altijd een medisch tintje, wat mij als spreker ook uniek maakt. Ik bereid me voor door me te verdiepen in de doelgroep, de talk te maken, en vervolgens heel erg veel te oefenen. Hardop, in mijn woonkamer. Ik probeer allerlei technieken uit, en kies voor wat het beste over komt.
“Probeer dingen uit, wees niet bang om te falen.”
Hoe weet je al deze verschillende dingen te combineren?
Uiteindelijk heeft alles te maken met de medische wereld, kennis delen en innoveren. Als SEH-arts werk je in een snel, en zich ontwikkelend vak. Ditzelfde geldt voor mijn bedrijf, de wereld van Instagram en online cursussen is snel en innovatief, maar de basis is hetzelfde: ik werk met de kennis die ik in huis heb. Daardoor is het niet moeilijk om te combineren, ik doe in beide gevallen hetzelfde soort werk, maar binnen een andere tak van de sport.
Heb jij nog inspirerende tips voor mensen die nog niet weten wat ze later willen gaan doen?
Probeer dingen uit, wees niet bang om te falen. Wanneer iets niet werkt, leer je hier wel weer van, en daar gaat het uiteindelijk om. En laat je vooral niet weerhouden door de gedachte dat je iets niet zou kunnen, als ik dat had gedaan toen ik dacht dat wetenschap niet voor mij was weggelegd was ik nooit geweest waar ik nu sta. Zet hem op!
obviously like your website however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality nevertheless I’ll surely come back again.
Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your publish is just excellent and i can think you’re knowledgeable on this subject. Fine with your permission let me to snatch your feed to stay up to date with drawing close post. Thank you a million and please continue the rewarding work.