Evianne Wiegers – “Die eerste droom is nu al uitgekomen”

Volle studiodagen, tv-opnames en verre reizen was het wereldje van fotografe Evianne Wiegers. Door corona is dat voor een groot deel veranderd maar ze zit zeker niet stil en heeft sinds kort haar eigen droomstudio. Ze staat altijd met volle enthousiasme achter de camera maar hoe ziet haar werkdag er tegenwoordig uit en wat zijn haar grote plannen voor de toekomst? 

Evianne Wiegers – “Die eerste droom is nu al uitgekomen”

Wie of wat is jouw grootste inspiratie? 

Mijn grootste inspiratie is de modewereld in het algemeen. Ik heb namelijk altijd gehoopt dat ik wakker word met een lach om weer te gaan werken en dat doe ik nu iedere dag! 

Onbewust altijd al geweten 

Evianne heeft allereerst haar studie Art & Photo op instituut Thomas te Den Bosch afgerond en daarna is ze naar de Fotovakschool in Venlo gegaan. Maar was het altijd al haar droom om fotograaf te worden? Evianne: “Vroeger had ik onbewust wel vaak een camera in mijn handen, maar had niet meteen gedacht dat ik daar mijn werk van zou gaan maken. Toen ik naar de Fotovakschool ging, veranderde dat meteen. Het contact met mensen (of ze nou professionele modellen zijn of juist nog geen ervaring hebben) vond ik zo leuk! Iedere dag was daar al anders en toen dacht ik meteen: ‘Dit wil ik gaan doen!’”

“Het leuke aan mijn werk is dat iedere dag anders is”


Liefde voor analoge fotografie 

Evianne heeft een grote verzameling van analoge camera’s. Maar hoe is deze liefde begonnen en wat is er zo leuk aan? Evianne: “De liefde voor analoge fotografie is al vroeg begonnen, omdat ik vaak op vakanties een wegwerpcamera meenam. Ik vind het ontwikkelen onder andere heel leuk, omdat ik iedere keer weer denk: ‘Oh jaa, alweer bijna vergeten’. Nu is mijn collectie aan analoge camera’s wel heel erg uitgebreid, omdat ik geen camera kan weigeren uit mijn collectie. Ik gebruik ze overigens niet allemaal, maar die staan gewoon mooi op de plank. Velen ben ik nu aan het uittesten om straks een goede camera te hebben die ik vaker wil gebruiken.”


Wat maakt het beroep als fotograaf zo aantrekkelijk en hoe onderscheid jij jezelf als fotograaf?

Het leuke aan mijn werk is dat iedere dag anders is. De ene week zit ik veel in de studio, de andere week zit ik vijf dagen in Amsterdam. Ik vind alle soorten shoots leuk om te doen, van onervaren modellen tot modellen die al 10 jaar in het vak zitten! Zo ben je de ene shoot iets meer bezig met helpen met poseren en de andere keer kan je juist helemaal losgaan met een model die al veel ervaring heeft. Ik denk dat mijn enthousiasme tijdens een fotoshoot er vaak voor zorgt dat je (of je nou ervaring hebt of niet) je jezelf altijd op je gemak voelt voor de camera. En dat vind ik heel belangrijk! Dit zie je namelijk ook weer terug op de foto’s. 

Daarnaast probeer ik mijn foto’s altijd zo natuurlijk mogelijk te houden. Dus geen gezichten/lichamen smaller maken, maar juist iemand zo puur mogelijk neerzetten.

“waardoor iedereen zijn eigen ‘magie’ kan loslaten bij zo’n shoot”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Evianne Wiegers Photography (@eviannewiegersphotography)

Waarom ben je voor jezelf begonnen? 

Zelf kom ik uit een heel ondernemend gezin en ik wist al heel vroeg dat ik ook voor mezelf wilde beginnen. Toen ik 4 jaar geleden begon met fulltime fotograferen droomde ik van de studio waarin ik nu zit, om alles zelf te kunnen regelen en bepalen. Dat geeft mij veel vrijheid. Die eerste droom is nu al uitgekomen!

Een werkdag van Evianne

  • Mijn werkdag begint iedere dag al rond 6 uur. Ik houd van vroeg op staan en lekker met mijn kopje koffie eerst alle mails/berichten bij te werken. 
  • Zoals ik al eerder aangaf is iedere dag verschillend, maar als ik een campagneshoot voor een kledingmerk als voorbeeld zou nemen, dan komen de visagiste, styliste en modellen op locatie en gaan we samen het plan nogmaals doorspreken. Deze zijn vaak van tevoren al gemaakt, waardoor iedereen zijn eigen ‘magie’ kan loslaten bij zo’n shoot. 
  • Dan ga je samen met de opdrachtgever vast testfoto’s maken, zodat zij weten met welke belichting ik ga werken. Vaak laat ik ze dan meekijken via de laptop, zodat zij goed kunnen zien of de items die we die dag schieten goed in beeld komen.

Wat heeft corona voor jou betekend als fotografe? 

De eerste lockdown was (zoals deze voor iedereen natuurlijk was) heel raar. Ineens ging ik van volle studiodagen, tv-opnames en verre reizen naar een hele maand achter de computer. Wel wist ik meteen dat ik niet stil ging zitten, dus ik ben zelf op een creatieve manier gaan proberen om toch te kunnen fotograferen en zo toch content te kunnen creëren voor verschillende merken. Daarnaast mochten toen de visagistes en stylistes niet meer werken en daardoor werd het werk ook anders. Gelukkig merk ik nu dat veel merken juist online heel actief willen blijven om de verkoop te laten stijgen en daarom fotoshoots boeken.

Wie staat er nog op jouw lijstje om ooit eens mee te mogen shooten?

Oh, ik vind Jessie Jazz echt zo prachtig en puur. Ik zou haar nog heel graag een keer voor mijn camera willen hebben.

“Geef zeker niet op als je denkt dat je het nog niet gevonden hebt, maar doe waar jij gelukkig van wordt”

Wat vind je het gaafste wat je tot nu toe hebt gedaan? 

Dat is zeker mijn trip naar Kaapstad in 2019. Het was echt zo leuk om daar te shooten op de meest prachtige locaties en het (zon)licht daar is echt geweldig!

Ik ben ook heel blij met de foto’s die ik daar heb geschoten. Dat kun je in Nederland niet realiseren.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Evianne Wiegers Photography (@eviannewiegersphotography)

Wat zijn je grootste plannen voor de toekomst?

Als je mij deze vraag 5 jaar geleden had gesteld, had ik zeker de opening van mijn droomstudio gezegd, maar daar zit ik nu sinds een maand gelukkig in! Dus voor nu hoop ik alleen maar te groeien en te blijven doen wat ik nu doe, want ik vind nog steeds alle shoots die ik doe, hoe groot of klein ze ook zijn, ontzettend leuk om te doen. Ik hoop ook dat we over een tijdje weer kunnen reizen, zodat de buitenlandse shoots weer door kunnen gaan, want reizen en fotograferen is het leukste wat er is!

Heb je nog inspirerende tips voor mensen die nog niet weten wat ze later willen gaan doen? 

Blijf jezelf oriënteren en probeer zoveel verschillende dingen uit. Geef zeker niet op als je denkt dat je het nog niet gevonden hebt, maar doe waar jij gelukkig van wordt!

A photograph is the pause button of life


Facebook


Instagram


Youtube

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Esther

    Heel leuk om te lezen hoe je van je passie je beroep hebt gemaakt!

  2. tlovertonet

    he blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks

Geef een reactie