Help, hoe maak ik mijn studiekeuze?

Je zit nu waarschijnlijk in de laatste jaren van de middelbare school waardoor je momenteel voor een grote beslissing staat. Wat wil ik gaan studeren? Je moet een studiekeuze gaan maken en jezelf ergens in gaan schrijven. In dit artikel heb ik een aantal tips voor je die jou gaan helpen om de ‘juiste’ beslissing te maken. Maar onthoud, je weet nooit hoe jouw leven er over vijf jaar uitziet, de perfecte beslissing bestaat niet. 

Tip 1. Doe vooral wat je leuk vindt. 

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch is deze gedachte erg belangrijk. Kijk naar welke vakken je écht leuk vindt, niet naar de vakken waar je de hoogste cijfers voor haalt. Een studie wordt later een baan en daar krijg je geen cijfers meer ;). Laat geld geen rol spelen in deze discussie, je kan de toekomst niet voorspellen. Als je echt goed wordt in je werk, wat dat ook is, volgt de rest vanzelf. 

Tip 2. Zet geen oogkleppen op

Focus je niet op één studie. Al roep je al je hele leven lang dat je dierenarts wil worden, verdiep je ook in andere studies. Er zijn meer dan 1900 verschillende hbo-bachelors en 400 verschillende WO-bachelors in Nederland. Kortom: genoeg keuze. Ga naar open dagen, naar meeloopdagen, klets met mensen van je werk (wat studeert iedereen eigenlijk?) en staar jezelf niet blind op één bepaalde studie. 

Tip 3. Niet welke studie maar welke baan

Om antwoord te vinden op een vraag is het handig om de vraag anders te formuleren. Zo trigger je je hersenen om op een andere manier na te denken. Laten we de vraag: “wat wordt mijn studiekeuze?” veranderen naar “wat wil ik later voor baan?” en “waar zie ik mezelf later rondlopen?”. Nederland heeft veel brede studies. Denk aan bedrijfskunde, waarbij je economie, wiskunde, marketing en accounting studeert. Het is verleidelijk om zo’n brede studie te kiezen als je het nog niet helemaal weet. Maar je zal dan met de vakken moeten dealen die niet in jouw straatje vallen, terwijl je er in de toekomst niets meer aan hebt. 

Tip 4. Vraag hulp/rond

Vraag aan familie of vrienden van je ouders wat voor baan zij hebben. Er zijn zoveel banen waar jij nog nooit van gehoord hebt: laat je verbazen en vraag of je een dagje mag meelopen. Maar let op en val niet voor de mooie verhalen. Doe zelf research om ook de mindere kanten te ontdekken. 

Tip 5. Niet stressen

Probeer vooral niet te stressen. Het is niet erg dat je nu nog geen studiekeuze kan maken over de rest van je leven. Er later achter komen dat een studie niet bij je past is ook niet het einde van de wereld. Je bent tenminste bezig geweest en je hebt nieuwe mensen (maar ook jezelf) beter leren kennen. Ook is een tussenjaar nemen een mogelijkheid of doorstuderen op jouw middelbare school. No stress, het komt altijd goed. 

Life is all about choices

Geef een reactie