Sharon Pieksma – “Maar ik ben altijd dichtbij mezelf gebleven”

Een duizendpoot met als doel awareness creëren voor een plasticvrije planeet. Dit omschrijft Sharon Pieksma. Ze is Miss Universe Netherlands 2019, environmentalist, dj/producer, model en influencer. Een hele hoop met genoeg verhalen waarbij ze altijd bij haarzelf blijft. Lees meer over de donkere periodes in de modellenwereld, het redden van de planeet en een opkomende dj/producer carrière. 

Wie of wat is jouw grootste inspiratie? 

Om met de deur binnen te vallen, heb ik veel dingen. Ik heb best wel wat inspiratie voorbeelden ook vanuit vroeger door modellenwerk. Op dat moment zag ik Victoria Secret vooral als een grote inspiratiebron om modellenwerk te gaan doen, omdat ik hun lichamen en uitstraling altijd heel mooi vond. Wel was de modellenwereld toen nog heel anders. Tegenwoordig is het gelukkig allemaal een maatje meer. Blond:ish is een vrouwelijke dj en zij heeft haar eigen foundation opgezet wat “Bye bye plastic” heet. Zij is ook heel erg aan het hameren op plastic wat een grote inspiratiebron is voor mij. Over het algemeen vind ik vrouwelijke dj’s helemaal geweldig. 

“Laat je niet van de weg slaan als je dat echt wil bereiken.”

Sharon Pieksma is al sinds haar 13e model. Hoe is ze in deze wereld terecht gekomen? 

Ja ik doe het al een hele tijd aangezien ik inmiddels 26 jaar ben. Het begon allemaal met mezelf als jong meisje dat naar magazines keek en dacht “Wow dit wil ik ook”. Toen wilde ik dus bij een modellenbureau en daar heb je natuurlijk foto’s voor nodig. Zo heb ik dus op internet via zo’n veilingwebsite een fotoshoot gewonnen. Toen heb ik een introfotoshoot gedaan en vond de fotograaf mij zo goed dat hij mij als workshop model wilde gebruiken. Dit was dan ook meteen mijn eerste baantje waarbij ik elke week met allerlei verschillende fotografen samenwerkte waardoor ik echt leerde poseren. Al die foto’s poste ik vervolgens op Hyves, waar het allemaal is begonnen. Vervolgens heb ik vooral veel freelance werk gedaan, maar nu zit ik bij een goede agency. 

Ik heb het altijd heel erg leuk gevonden, maar ben altijd wel dichtbij mezelf gebleven. Vroeger was de modellenwereld heel anders omdat ze altijd wilde dat ik heel erg af ging vallen en zelfs heeft een agency mij gevraagd om mijn borsten te laten verkleinen, wat ik heel raar vond. Met het afvallen was ik wel op een gezonde wijze mee bezig want ik ben niet iemand die daar allemaal in mee gaat. Je bent goed zoals je bent. Gelukkig stond ik altijd stevig in mijn schoenen. Daarnaast heb ik ook meegedaan aan Hollands Next Top Model waarbij ik er ook uit ging omdat ze zeiden dat ik beter een plussize model zou kunnen worden. Toen was ik wel even geraakt ook omdat het op tv was. Gelukkig is nu mijn tijd aangebroken in mijn eigen size. Ik vind het heel fijn dat alles nu wat meer natuurlijker wordt en dat ze in de media daar ook echt mee bezig zijn. De echte beauty komt ook van binnenuit. 

Je omschreef het als een duistere wereld maar wat voor heftige dingen heb je meegemaakt in je vroegere modellenjaren? 

Ik heb best wel wat dingen meegemaakt, maar ik probeer nu vooral de positieve kanten ervan in te zien. De hele situatie met #metoo heeft er wel voor gezorgd dat de hele modellenwereld is veranderd en alles veel professioneler gaat. Zelf ben ik ook ouder geworden waardoor ik beter voor mezelf op kan komen. Vroeger was het vooral in het buitenland dat fotografen wat handtastelijker om gingen met modellen. Dat heb ik meegemaakt in o.a. New York en LA maar gelukkig heb ik dat nu nooit meer meegemaakt. 

Wat wil je andere jonge modellen nu meegeven? 

Als je in jezelf gelooft moet je ook gewoon blijven doorgaan. Ik heb zelf tot mijn 17e erover gedaan om een goede agency te krijgen, aangezien dat heel moeilijk is. Je moet dus gewoon blijven proberen en genoeg foto’s maken. Laat je niet van de weg slaan als je dat echt wil bereiken. Ook moet je vooral bij jezelf blijven. 

“Om zo je eigen gevoel en boodschap erin te stoppen.”

Je bent in 2019 Miss Universe van The Netherlands geworden. Hoe ben je op het idee gekomen om hieraan mee te doen en hoe heb je deze tijd ervaren? 

Ik ben een echte natuurliefhebber. Iedereen is met een reden op de wereld en ik voel dat ik echt de wereld moet helpen. Toen ben ik naar Bali gegaan waar ik ontzettend veel plastic zag. Vervolgens ben ikzelf allerlei plastic uit de zee gaan vissen maar ik wilde er meer aan doen. Hierdoor ben ik een bikinimerk begonnen met gerecycled plastic, maar toen het helemaal ready to go was kwam ik toch tot de conclusie dat ik nog niet in de bikinibranche wilde zitten. Toen kwam iemand van Miss Nederland naar me toe en vertelde me wat je allemaal met het platform van Miss Nederland kunt doen. Ik wilde niet meedoen aan Miss Nederland voor mijn eigen glitter en glamour maar om juist je boodschap te verspreiden. Dus mijn doel was om het plasticprobleem op de kaart te zetten. Gelukkig werd ik Miss Nederland waardoor ik er alles aan kon doen. 

Share DJ

Je bent ook dj/producer. Sinds wanneer ben je hiermee begonnen en wat zijn jouw ambities? 

Ik ben eigenlijk begonnen toen ik in Kaapstad modellenwerk deed. Zo zat ik op mijn laptop uit te vogelen hoe het produceren werkt. Al mijn vrienden zijn ook dj’s en we hadden altijd van die huisfeestjes waar ik tot de conclusie kwam dat ik dat ook wilde kunnen. Zo heb ik op mijn 19e leren draaien waardoor ik ook wat gigs had maar het lag niet bij mijn prioriteiten. In de coronatijd had ik zoveel vrije tijd dat ik een produceropleiding heb gevolgd en inmiddels ook gehaald. Nu ben ik bezig met een advanced production course. Zo kan ik dus nu produceren en ben ik bezig met mijn eigen eerste tracks. Als artiest zijnde moet je niet alleen muziek van andere spelen maar is het ook belangrijk om je eigen muziek te maken. Om zo je eigen gevoel en boodschap erin te stoppen. Op een podium word ik soms een beetje verlegen ook al doe ik dat vaak. Echter heb ik dat niet tijdens het draaien omdat ik dan echt spreek met mijn muziek en de mensen een goed gevoel kan geven. Mijn doel is ook om dingen over de wereld in mijn muziek te verwerken waardoor mensen zich daar bewust van worden. Muziek is echt mijn passie en waar nu ook mijn volledige focus op ligt. 

“Dat was wel de beste keuze die ik ooit heb gemaakt”

Je hebt een groot bereik op onder andere Instagram. Zie je jezelf ook als een influencer en heb je ook het gevoel alsof je altijd het goede voorbeeld moet geven? 

Ik vind het heel erg leuk om influencer te zijn, aangezien ik veel reis en je dan verschillende samenwerkingen krijgt met bijvoorbeeld hotels of leuke merkjes. Wel heb ik er echt voor gekozen alleen te werken met merken die duurzaam zijn en iets goeds voor de wereld doen. Zo probeer ik goede merken naar voren te brengen om bepaalde awareness te creëren bij mijn volgers. Op social media kan je namelijk de hele jongere generatie bereiken. 

Waar ben je het meest trots op?

Lastige vraag maar ik vind het belangrijk dat je als persoon je creatieve mindset moet gebruiken. Ik ben er trots op dat ik dat wel doe. Iedereen heeft zoveel creativiteit in zich, wat soms wordt opgehouden door de media of door school. 

Heb je nog gestudeerd? 

Ja ik heb een managementopleiding gevolgd maar door al het reizen moest ik ermee stoppen. Dat was wel de beste keuze die ik ooit heb gemaakt, al heb ik er wel heel veel van geleerd ook vooral voor mezelf. Ik wilde het heel erg graag halen maar op dat moment lukte het gewoon niet. Uiteindelijk heb ik nog wel mijn muziekopleiding gedaan wat ik wel heel leuk vind. 

“Want wat voor toekomst bied ik hun dan?”

Je omschrijft jezelf ook als environmentalist. Wat doe je zoal voor de wereld? 

organisaties zoals Unicef en het Rode Kruis. Ze houden zich bezig met allerlei onderwerpen waarbij ik opsta voor klimaatactie. Mijn allergrootste wens is ook om mee te gaan op de boot van de Ocean Clean up en daarvoor een documentaire op te nemen. Het mooie aan hen is namelijk dat ze helemaal niet marketinggericht zijn maar meer doelgericht. In the end gaat het namelijk om het doen en niet om het spreken. 

Wat zijn je grootste plannen voor de toekomst?

Mijn allergrootste plannen voor de toekomst zijn gericht op onze planeet, waar ook echt mijn hart ligt. Je weet nooit wat je toekomst is maar dat is wel mijn doel om daar alles voor te doen. Toevallig dacht ik er vanochtend nog aan met alle overstromingen in Limburg, zo heftig. Niet alleen in Limburg maar in alle delen van de wereld en ik vind het dan zo erg dat het nieuws er dan zo weinig over spreekt. In de toekomst gaat het klimaat ons namelijk heel erg tegen werken en wij moeten ons daaraan gaan aanpassen. In een persoonlijk opzicht vind ik namelijk dat het niet hard genoeg gaat om daar iets tegen te doen. Ik denk dan ook wel heel ver vooruit aangezien ik mezelf dan afvraag of ik wel kinderen moet nemen, want wat voor toekomst bied ik hun dan. We moeten dus met alle middelen die we hebben zoals o.a. social media en de politiek mee samenwerken. 

Heb je nog inspirerende tips voor mensen die nog niet weten wat ze later willen gaan doen?

Ik wist het zelf ook nooit dus sta er gewoon luchtig in. Ik heb ook gewoon mijn dalen en mijn pieken gehad. Wees in je dalen lekker creatief door bijvoorbeeld te gaan schilderen of muziek te maken. Maakt niet uit wat je doet als je maar lekker bezig bent. Zo komen de gekste ideeën altijd naar boven. De toekomst is duurzaamheid dus focus daarop. Ik denk namelijk dat dat de toekomst is wat betreft banen. 

Dit bericht heeft 17 reacties

  1. Matilda Craton

    Someone essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish incredible. Excellent job!

  2. cbd vape canada

    Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

  3. tlover tonet

    I’ve recently started a web site, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

  4. Slotbom88

    Very great post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that I’ve really enjoyed browsing your weblog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  5. Bankautomaat Boom

    Heya i’m for the primary time here. I found this board and I to find It really useful & it helped me out a lot. I’m hoping to provide one thing back and aid others like you helped me.

  6. verhuisfirma aalst

    I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

  7. peuyeumbol

    Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  8. IPTV kopen

    Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Cheers

  9. huur een photobooth

    I went over this web site and I think you have a lot of great info, saved to favorites (:.

  10. fietstassen

    Discover the timeless elegance of TinyTin, a young family business dedicated to enriching your style with high-quality (fashion) accessories for the whole family. At TinyTin, quality is not a compromise, but a promise. Our products are selected with care and manufactured with an eye for for sustainability, so they can be cherished not only today, but tomorrow and long beyond. Enter the world of TinyTin and discover the perfect blend of style, comfort and responsibility for you and your loved ones.

  11. vitaalgroep.nl

    Great post, I think website owners should acquire a lot from this website its really user pleasant.

  12. contact

    You actually make it appear so easy together with your presentation however I in finding this topic to be actually one thing that I feel I’d by no means understand. It kind of feels too complex and extremely vast for me. I am having a look forward for your next put up, I¦ll try to get the hold of it!

  13. self storage

    Thank you, I have recently been looking for info about this topic for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure concerning the source?

  14. aloe vera lips

    Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I’m also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

  15. linten

    I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

  16. find out

    Heya i’m for the primary time here. I found this board and I find It truly helpful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

Geef een reactie