Jaimy vertelt over het werken in de filmwereld: “Als je iets echt wilt, lukt het ook”

Jaimy van Huijgevoort (25) begon op de set van Flikken Maastricht als stage en werkt nu anderhalf jaar in de filmwereld. Ze komt uit het Brabantse Dongen maar woont nu in Haarlem om dichter bij haar werk te zijn. Ze vertelt over het werken in de filmwereld, hoe ze in de filmwereld terecht is gekomen en hoe je er in blijft.

“Ik werk nu op kantoor in Amsterdam maar filmsets zitten overal”. Vorig jaar is Jaimy begonnen met haar stage bij Flikken Maastricht. In de anderhalf jaar dat ze dit werk doet heeft ze al meegewerkt aan 6/7 verschillende producties. Deze interesse in de filmwereld begon allemaal in het laatste jaar van haar studie, International Event, Music& Entertainment Studies aan Fontys hogescholen. Ze is in haar afstudeerjaar stage gaan lopen bij Flikken Maastricht. Dit was niet het originele plan omdat je bij die opleiding eigenlijk niet op die manier afstudeert. Ze wilde eigenlijk richting evenementen organiseren na de studie maar toen kwam corona roet in het eten gooien. Ze begon na te denken over wat ze op deze opleiding nog niet had geleerd, wat ze wel graag wilde leren. ‘’Ik had nog niet veel over de filmwereld meegekregen, dus wilde ik kijken of dat bij me zou passen’’. Ze solliciteerde bij de stage met een filmpje. In het filmpje vertelde ze over zichzelf en haar passies. ‘’Je probeert je toch een beetje te onderscheiden van de rest. Ik zette mezelf op de kaart als iemand die risico’s durft te nemen’’, vertelt Jaimy. Het werkte want ze mocht op gesprek komen en daar voelde ze zich zelfverzekerd bij. Maar na het gesprek had ze geen idee wat er uit zou komen. Blijkbaar ging het heel goed want ze werd gekozen uit meerdere kandidaten. 

Jaimy van Huijgevoort
Werken in de filmwereld

Stage Flikken Maastricht

Bij de stage werkte Jaimy op set als productie assistent. Zo ziet een dag op werk er dan uit: ‘’Je begint vaak met een acteur ophalen bij hen thuis. Je rijdt diegene naar de set toe, eenmaal op set bouw je alles mee op. Je helpt andere departementen en zorgt ervoor dat alles geregeld is voor de acteurs. Dan begint het draaien. Gedurende de dag zorg je ervoor dat de acteurs alles hebben wat ze nodig hebben en dat alles vlot verloopt in alle departementen. Aan het eind van de dag breng je de acteurs weer thuis en dan heb je er alweer heel snel 12 uur op zitten. Sommige dagen zijn vermoeiender dan andere, dat ligt eraan op welke locatie je draait. Op sommige locaties moet je veel lopen en rennen en op andere heb je minder te doen’’. Jaimy’s eerste dag was een ramp, maar het was wel heel leuk. Ze kreeg een portofoon in haar hand gedrukt zonder uitleg. ‘’Ze legden je niet veel uit puur omdat je daar meer van leert’’, volgens Jaimy. ‘’De grootste tip voor de eerste dag op set is: ga er staan en kijk wat je kan doen een waar je kan helpen, daar leer je het meeste van’’. Je leert dus het meeste in de filmwereld zelf. Je hoeft niet per se een opleiding te doen die perfect aansluit bij een stage of een baan. Het belangrijkste is contacten, je moet met veel mensen praten.

Werken in de filmwereld

Evenementen of filmwereld

Nadat Jaimy klaar was met haar studie en dus ook met haar stage is ze toch gaan solliciteren bij evenementen. Want dat zou ze oorspronkelijk gaan doen. Ze werd aangenomen, maar is daar nooit begonnen. Wanneer ze de kans kreeg om een langere productie in de filmwereld te gaan doen, ging ze ervoor. ‘’Een collega vertelde me dat er een nieuw project was en vroeg, wil je daaraan meewerken? Ik dacht meteen: ja, ik wil wel mee’’. Het was echt een sprong in het diepe want Jaimy zou ook moeten verhuizen voor de baan. Alles speelt zich af rond Amsterdam, dus je kan moeilijk op en neer vanuit Brabant. Ze wist zeker dat ze deze baan wilde en ze vond snel een woning. ‘’Als je iets echt wilt, lukt het ook’’, volgens Jaimy. ‘’Zo is het bij alles in mijn leven gegaan’’. Als je voor een carrière in de filmwereld kiest, ga je eigenlijk als zzp’er aan de slag bij verschillende producties. Ze koos het onstabielere leven boven de stabiele baan.

Competenties

Er zijn wat competenties die handig zijn in het vak. Volgens Jaimy is dat: doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, inzicht en last but not least communicatie. Het is natuurlijk niet erg als je ze nog niet allemaal beheerst. ‘’Ik heb ze in me zitten maar je blijft altijd doorleren’’, vindt Jaimy. Communicatie is wel een hele belangrijke bij dit werk. Het is ook wat het werk zo leuk maakt volgens Jaimy. ‘’Dit werk geeft je echt een boost. Wanneer ik het niet doe, mis ik het enorm. Je hebt soms dagen dat je je afvraagt, wat doe ik hier? Maar je collega’s die je door en door kennen, houden je echt staande. Om met z’n allen iets moois neer te zetten waar je trots op bent geeft echt een kick’’. Die passie moet je volgens Jaimy hebben, als je dat niet hebt hou je het niet lang vol.

 

Werken in de filmwereld

Als je hogerop wil komen in de filmwereld en andere functies wil proberen is één competentie heel belangrijk. Communicatie. Net zoals Jaimy, begin je bij een functie en vanuit daar kan je groeien naar andere functies. ‘’Het is belangrijk dat je uitzoekt wat je wil leren en dat je aan iedereen laat weten wat je wilt gaan doen.’’ Jaimy merkte al heel snel dat ze door wilde groeien en een andere functie wilde gaan doen na productieassistent. Ze wil nu gaan voor assistent opnameleiding, dan sta je tussen opnameleiding en productie in. Je bent degene die ervoor zorgt dat de rest van het team weet welke scenes gedraaid gaan worden, je houdt alles in de gaten en je zorgt ervoor dat alles op tijd gebeurt. Dat is haar droom nu en daarna kijkt ze hoe het verder loopt. 

Leermomenten

Tot slot Jaimy’s grootste leermomenten. ‘’Ga niet voor veiligheid maar blijf achter je eigen gevoel staan. Anders was ik hier nooit beland en had ik daar ontzettend veel spijt van gehad. Je moet niet een keuze maken omdat je denkt dat het een slimme keuze is, want anders had ik nu evenementen gedaan en daar was ik niet gelukkig van geworden op lange termijn’’. Tot slot moet je niet je keuze baseren op wat mensen om je heen willen. ‘’Als iemand tegen mij zegt: weet je zeker dat je niet gewoon voor safe wil gaan, komt er bij mij meteen error en denk ik oh nee.’’

Voel je dus niet beperkt in keuzes voor je toekomst. Neem is een risico, misschien komt daar wel iets heel moois uit. Zoals bij Jaimy, haar droombaan.