Vrienden en vijanden op de werkvloer

Tegenwoordig bestaat er een nieuwe term voor: frolleagues. Uit onderzoek van Protime (2019) blijkt dat maar liefst 64 procent van de 1019 geïnterviewde werknemers vriendschappen ontwikkelt op de werkvloer. Naast vrienden en vijanden op de werkvloer ontstaan er ook liefdesrelaties, maar is dit wel slim?

Liefde op de werkvloer

Liefde op het werk

Een veelvoorkomend iets: liefde vinden in je werkomgeving. 27 procent van alle koppels zouden elkaar via werk gevonden hebben. En liefde op het werk heeft voor- en nadelen. 

Voordelen zijn dat de werknemers zich minder snel ziekmelden, meer energie hebben en zelfs meer inzet tonen. Het kan ook nadelen met zich meebrengen, zo kunnen er conflicten ontstaan met andere collega’s. Ruzie met je partner kan dan ook problemen op werk veroorzaken. 
Er bestaat geen officiële regel dat een relatie met een collega hebben niet mag, je kunt dus niet zomaar ontslagen worden. Het kan wel zo zijn dat je werkgever in gesprek wil of regels wil opstellen. Als het werk lijdt onder de relatie (en je werkgever heeft een duidelijke onderbouwing) dan kun je wel ontslagen worden. Daarom moet je open zijn over je relatie met je werkgever en duidelijke voorwaarden bedenken.

Frolleagues

Een beste vriend(in) en collega in één, ideaal toch? Frolleagues kan je opsplitsen in twee verschillende groepen. De frolleague met wie je het op werk goed kan vinden én buiten werk, en de frolleague met wie je nooit buiten om je baan zou praten. De eerste groep zijn vaak de collega’s met gezamenlijke vijanden of iemand met wie je graag zeurt over het werk. De tweede groep zijn eigenlijk mensen met wie je niet echt bevriend bent. Je praat met ze omdat ze op dat moment de ‘beste optie’ zijn. Je zit met ze in de pauze en kan bij ze terecht om hulp. Maar meer dan dat zal het nooit worden. 
Vriendinnen (of vrienden) hebben leidt ertoe dat je productiever bent. Er wordt vaak het tegenover gestelde gedacht omdat vrienden meer kletsen, maar dat is niet zo. Het kletsen blijkt vaak over werk gerelateerde onderwerpen te gaan en het hebben van frolleagues is motiverend. Daarom raden veel onderzoekers het hebben van werkvrienden zeker aan. 

Werkvijand

Op de werkvloer heb je niet alleen mensen die je leuk vindt. Zo’n 25 procent van de werkende mensen heeft een werkvijand, blijkt uit onderzoek. Dit gaat vaak om iemand aan wie je je ontzettend ergert. Vooral bij grote bedrijven komt dit veel voor. Het hebben van een werkvijand levert veel stress op. Daarom kun je beter het hebben van een werkvijand vermijden. Dit kun je doen door te focussen op je eigen werk. Als je op tijd komt en geen deadlines mist, initiatief toont en beleefd bent kan er weinig tegen je opgebracht worden. Ook moet je geen roddels verspreiden. Laat iedereen in zijn/haar/hen waarde en houd je niet te veel met hen bezig. Van negativiteit komt negativiteit en daar wint niemand. 

Veel netwerken en socializen gebeurt op de werkvloer. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je daarmee moet omgaan. Het kan iedereen overkomen verliefd te worden op een collega, en het is ook heel normaal om vijanden te maken. Communiceer erover en laat je zeker niet op de kast jagen. Wat voor leven wil jij voor jezelf? Ga je doelen achterna en laat niemand die in de weg zitten. Vrienden en vijanden niet.

Geef een antwoord