Timmerman? Nee! Timmervrouw

Al 23 jaar dit werk doen en nog steeds belachelijk gemaakt worden, dat is waar de 55-jarige timmervrouw Ineke Adriaanse dag in dag uit mee te maken heeft. In een tijd waarin feminisme belangrijker wordt en vrouwen het voortouw nemen, verwachtte Ineke niet dat dit beroep voor vrouwen nog steeds taboe zou zijn. 

Timmervrouw
Dit is niet Ineke Adriaanse zelf
Helpen met klusjes in huis was sinds kleins af aan al Inekes favoriete bezigheid. 

‘Ineke, mag ik die hamer even?’, ‘Breng me dat bakje met die spijkers even, Ineke.’, deze zinnen klonken vroeger als muziek in haar oren. Gedurende een verbouwing bij haar thuis merkte Ineke hoe gezellig klusjesmannen met elkaar omgingen en de harmonie die er heerste, dit wekte zodanig haar interesse dat ze dezelfde dag besloot hier haar beroep van te gaan maken. Wat voor haar ook een pluspunt was, was dat ze erachter kwam dat mannen net zo erg roddelen als vrouwen. ‘Het zijn echt roddeltantes. Het enige verschil tussen hen en vrouwen is dat ze roddelen over minder emotionele dingen’, aldus Ineke. 

“Ik kan met volle trots zeggen dat dit mijn passie is. Ik zou voor geen geld wat anders willen doen en ik wil er niet aan denken dat ik op een gegeven moment met pensioen moet. Alhoewel…waarschijnlijk zal ik dan toch doorgaan met dingen repareren in huis.’, zegt Adriaanse grinnikend.  

Ineke voelt de liefde voor haar werk als een rivier door haar vingers stromen, zodra ze een gereedschap oppakt. Ondanks het feit dat ze vaak te maken heeft met mensen die haar kleineren, kan niemand haar doen twijfelen aan de liefde die ze voelt voor haar beroep. Maar het laatste wat Ineke had verwacht, was dat vrouwen haar net zo erg zouden bekritiseren als mannen. Naast directe beledigingen als ‘manwijf’ krijgt Ineke ook vaak subtiele opmerkingen te horen waarbij de ondertoon duidelijk minachtend is. 

Timmerman

‘Een bejaardentehuis, dat is de plek waar ik een van de grappigste momenten heb meegemaakt. Samen met een collega was ik iets aan het repareren en op een gegeven moment kwam er een opa langs die me een vraag stelde: ‘Wat is er mis met strijken?’, ik kon mijn lach op dat moment niet inhouden want ik strijk nooit. Ik denk dat mannen altijd een moeite zullen hebben met het accepteren van het feit dat vrouwen nu dezelfde banen kunnen hebben en er misschien zelfs beter in kunnen zijn dan hen.’ 

Adriaanse vindt dit echter geen geschikt baantje voor moeders, aangezien er weinig ‘me-time’ is en kinderen 24/7 aandacht nodig hebben. Volgens haar is dat ook iets waardoor mannen neerkijken op vrouwen die dit werk doen. ‘Het conservatieve idee dat vrouwen alleen thuis horen te zitten om de kinderen te verzorgen is zó de 18e eeuw’, zegt Ineke. Dat ze geen vrouwelijke collega’s had in de tijd dat ze in loondienst werkte vond ze enorm jammer, dit is een van de redenen waarom ze besloot om een eigen bedrijf te beginnen. 

Sinds ik een eigen bedrijf heb, merk ik dat sommige mensen me alleen opbellen voor klusjes om te kijken of ik het wel aankan en hoe ik te werk ga. Soms schrik ik ervan als ik zie wat ik moet repareren omdat het iets kleins is wat makkelijk zelf opgelost kon worden. Dan staan ze me daar de hele tijd aan te gapen vanuit nieuwsgierigheid, om te kijken of ik het werk net zo goed kan doen als mannen dat kunnen’, vertelt Ineke gefrustreerd. 

Een advies wat ze vrouwen met dezelfde interesses en dromen op het hart drukt is dat ze de stap moeten wagen en vooral niet moeten twijfelen aan zichzelf. ‘Bovendien is het niet zo dat je voortdurend door iedereen bekritiseerd wordt; sommigen zullen je werk juist waarderen omdat het algemeen bekend is dat vrouwen communicatief en mensgericht zijn. Dat is iets wat bij de mannen ontbreekt’, vertelt Adriaanse. 

Volgens Ineke krijg je meer zelfvertrouwen naarmate je ouder wordt en creëer je een muur om je heen waardoor opmerkingen van anderen je niet meer kunnen raken. 

‘Mensen zullen altijd aan je twijfelen zolang er mannen- en vrouwenberoepen bestaan. Het is de 21ste eeuw, zoiets hoort niet vanzelfsprekend te zijn.’

Geef een antwoord