Zo regel je een minor of stage in het buitenland

Steeds vaker krijgen studenten het gevoel dat hun hogeschool niet genoeg informatie of begeleiding aanbiedt om een minor of stage in het buitenland te volgen. Uit onderzoek van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor nationalisering in het onderwijs, is gebleken dat (gelukkig) nog 89% van de 654 Nederlandse studenten van plan zijn hun minor of stage in het buitenland te willen volgen, ondanks de coronapandemie. De studenten geven in de vragenlijst wel aan dat de crisis veel invloed heeft gehad op hun plannen, denk hierbij aan studievertraging of het uitstellen van deze plannen. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden (misschien zelfs letterlijk). Hieronder volgen een aantal tips om jouw buitenlandse droom toch werkelijkheid te laten worden.

Tip #1: Hulp van een ouderejaars

Wanneer je niet genoeg hulp krijgt van school, ga dan op zoek naar een medestudent uit een hoger jaar die al naar het buitenland is geweest om daar een semester te volgen. Deze studenten willen jou vast graag helpen met het beantwoorden van vragen. Door hun persoonlijke ervaringen kunnen zij de beste tips geven wat betreft stage/minors, huisvesting en vrijetijdsbestedingen.

Tip #2: Stap met specifieke vragen naar school

Wanneer je al het een en ander hebt uitgezocht, kun je met wat specifiekere vragen op school terecht. Vaak hebben scholen een international office waar je je vragen kan stellen. Wanneer zij merken dat je onderzoek hebt gedaan en al enige kennis hebt over wat je wil doen, zijn ze vaak eerder geneigd om vragen te beantwoorden.

Tip #3: Zoek contact met jouw stageplek/school van je minor.

Om informatie te verzamelen over studeren in het buitenland, kun je direct contact zoeken met het stagebedrijf of de school waar jij je minor wil volgen. Vaak hebben ze een eigen website waar je naartoe kan mailen of bellen.

Tip #4: Zoek op internet naar handige sites

Maar ook daar kunnen wij jou bij helpen. De beste sites om een semester in het buitenland te regelen is via de website https://www.wilweg.nl/. Hier kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om in het buitenland te studeren. Financiën, studies, woonruimte en toelatingseisen: alles is voor je uitgezocht. De site is opgericht door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs.

Tip #5: Ga naar een buitenlandbeurs

Elk jaar in het laatste weekend van november is er een buitenlandbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier wordt erg veel informatie gegeven over studie, stage en tussenjaar in het buitenland. Ook worden hier de hele dag door voorlichtingen gegeven over al je mogelijkheden in het buitenland. Je kan je vanaf mei aanmelden op de website https://www.buitenlandbeurs.nl/nl en het is volledig gratis!

Met al deze tips krijg je al spontaan zin om het vliegtuig in te stappen. Nu weet je zeker dat het goed moet komen en vertrouw op jezelf, er leiden zoals ik al zei meerdere wegen naar Rome.

Geef een antwoord