Ghosten: een makkelijke uitweg

Jullie hebben het vast al eens meegemaakt, van het ene tot op het andere moment verdwijnt iemand zomaar uit je leven. Waarom doen mensen dit? 

Ghosten

 

Wat is ghosten?

Ghosten is het plotseling niks meer van je laten horen aan een persoon zonder uitleg of waarschuwing. Dit kan zijn met degene met wie je in een relatie zit maar dat hoeft niet. De term komt van het idee dat iemand verdwijnt als een geest. In een relatie komt het ghosten vaak voor wanneer één van de twee emotionele ontevredenheid ervaart. De mentale gezondheid van de persoon die geghost wordt gaat vaak achteruit, blijkt uit onderzoek. De aanrichter heeft vaak geen idee dat dit gebeurt. Buiten een relatie kan ghosten ook voorkomen; bij vrienden, familieleden of collega’s. 

History of ‘ghosting’

De term lijkt vrij nieuw, maar dat is niet zo. In de jaren 90 werd hij als eerste gebruikt. Volgens onderzoekers werd de term gebruikt wanneer iemand een feestje verliet zonder gedag te zeggen. Zo’n acht jaar geleden is de term opnieuw opgekomen in de vorm waarin wij die kennen. Dit heeft te maken gehad met de toename van online dating. In 2015 werd de term pas écht populair. Dit kwam door bekende mensen die geghost werden wat veel media-aandacht trok. Maar waar komt de term vandaan? Onderzoekers denken dat ghosten ontstond door mannen die ‘even brood gingen halen’ en vervolgens nooit meer terugkwamen. In de jaren 90 ging het dus voornamelijk om mannen die ghosten. Is dat nog steeds zo?

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Uit een onderzoek van CreditLoan blijkt dat vrouwen 1,5 keer zoveel ghosten dan mannen. 22 procent van de bevraagde vrouwen blijkt wel eens iemand geghost te hebben, en van de mannen maar 13,9 procent. Vrouwen ghosten dus over het algemeen vaker dan mannen. Dit kan komen omdat vrouwen het moeilijker vinden om hun partner te confronteren. Vrouwen voelen vaak de druk om te gehoorzamen en voelen zich minder vrij om open te zijn over wat er niet goed gaat in een relatie. Zie het als dat wij, vrouwen ‘getraind’ zijn om mannen niet ongemakkelijk te laten voelen. Vrouwen zullen daarom eerder een man ghosten dan de negatieve aspecten van de relatie te benoemen. 

Het blijkt dus dat ghosten terugkomt op ongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Na veel verbetering over de jaren wordt toch de mening van de vrouw niet genoeg gerespecteerd waardoor ze een ‘makkelijkere’ uitweg kiezen, namelijk ghosten.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Merel

    Ik wist niet dat het al zo lang bestond! Leuk artikel

  2. jente

    oeh leuk om te lezen dat vrouwen blijkbaar 1,5 keer zoveel ghosten dan mannen, zou je niet verwachten 🙂

Geef een antwoord