Body positivity

Body positivity is een beweging die enorm populair is geworden de laatste paar jaar. De beweging is oorspronkelijk begonnen om het zelfbeeld van mensen met overgewicht te versterken. Maar heeft body positivity wel zo’n positieve werking? Wie mag bijvoorbeeld wel of niet de hashtag Body positive’ gebruiken? 

Body positivity

De hashtag werd in eerste instantie gebruikt door vrouwen die een lichaam hadden dat afweek van de norm: dikke vrouwen, vrouwen met een beperking, transgender vrouwen. Maar nu wordt die hashtag door heel veel vrouwen gebruikt, ook vrouwen die binnen ‘de norm’ vallen. Het is mij opgevallen dat vrouwen die de hashtag gebruiken maar binnen ‘de norm’ vallen, niet altijd worden gewaardeerd. Alsof zij het recht niet hebben om onzeker te zijn over hun lichaam en dus ook zeker de term body positive niet mogen gebruiken. 

you are worthy of love

Het is al erg genoeg dat we de beweging nodig hebben om de maatschappij duidelijk te maken dat elk lichaam geaccepteerd moet worden. Nu wordt body positivity gezien alsof het maar voor één groep geldt, de rest wordt buitengesloten. Iemand die dik is, mag wel klagen over hun lichaam maar iemand die slank is niet. Hoe iemand zijn lichaam eruitziet zegt niks over hoe onzeker iemand is. Body positivity zou ervoor moeten zorgen dat mensen niet alleen hun eigen lichaam respecteren maar ook dat van iemand anders. En ik snap natuurlijk dat een slanke vrouw het makkelijker heeft in de maatschappij dan een dikke vrouw, net zoals dat een knap persoon het makkelijker heeft, maar dat zegt niks over hoe iemand in haar vel zit.

Er is ook nog een andere kant. Vrouwen die buiten ‘de norm’ vallen en onder de hashtag body positivity plaatsen, krijgen allerlei shit over zich heen. Dikke vrouwen krijgen bijvoorbeeld te horen dat het niet meer body positive is maar ongezond. Er zijn genoeg reacties te vinden waarin mensen commentaar geven op andermans lichaam, en dat gaat er soms hard aan toe. Dat ga ik nooit begrijpen. Al ís iemand ongezond, wat gaat het jou aan? Misschien leeft die ene slanke influencer waar je naar opkijkt ook wel heel ongezond maar laat ze haar vet wegzuigen. Wat overigens ook helemaal prima is. Je kent diegene niet, dus is er geen reden om je te bemoeien met haar gezondheid. 

Body positvity heeft geweldige, positieve kanten en het heeft heel veel gedaan voor onze samenleving. Helaas komen er ook altijd negatieve aspecten bij kijken. Body positivity zou ervoor moeten zorgen dat je oké bent met je eigen lichaam en dat van iemand anders. Ook al vind je het geen aantrekkelijk lichaam. Vooral dan. 

#bodypositivity

Geef een antwoord