Wat dacht je van anticonceptie voor mannen?!

Heb jij de pil al ingenomen vandaag? Ben je deze week weer eens ongesteld? Of zit je aan de spiraal? Misschien is anticonceptie voor mannen wel de oplossing. Wij meiden hebben het niet altijd makkelijk, vooral met al die hormonen die er altijd bij komen kijken. Dan zijn we weer vrolijk en dansen we in het rond en nog geen twee uur later zijn we zo chagrijnig als wat. Is er nu geen oplossing voor al deze hormoonproblemen waar wij steeds mee moeten dealen?

anticonceptie voor mannen

De alternatieven kennen we ondertussen wel

We weten onderhand wel dat de pil niet geheel zonder bijwerkingen is en dat hier een flink waslijstje van narigheid bij komt kijken. Denk aan stemmingswisselingen, vocht vasthouden, bloedverlies tussen menstruaties door en ga zo maar door. We kennen hier al alternatieven voor zoals de spiraal, de prikpil, de anticonceptiepleister of natuurlijk alleen seks hebben met condoom. Maar heb je er wel eens over nagedacht om het probleem bij onze mannen neer leggen. Wetenschappers kwamen jaren geleden al met de zogeheten mannenpil. Dit onderzoek is afgelopen periode naar zijn hoogtepunt gestegen en wetenschappers willen het aankomend jaar op de mannen gaan testen. 

Anticonceptie voor mannen

Volgens het laatste onderzoek is de mannelijke anticonceptiepil nu 99% betrouwbaar, dit tegen 99,9% van de vrouwelijke anticonceptiepil. De mannenpil is nog niet zo betrouwbaar als de vrouwelijke pil, maar we komen heel dicht in de buurt. De wetenschappers proberen zich bij het ontwikkelen van de mannenpil te richten op het mannelijke geslachthormoon: testosteron. Dit zorgt net als bij de vrouwelijke anticonceptiepil voor onaangename bijwerkingen, zoals depressie, verhoogd cholesterol en zelfs gewichtstoename. 

Verantwoordelijkheid bij de man

Maar wat vinden we er eigenlijk van dat de mannen verantwoordelijk zijn voor een eventuele ongeplande zwangerschap. Veel vrouwen zijn hier sceptisch over en vertrouwen de mannen hier nog niet genoeg voor. Het zijn toch de vrouwen die zwanger worden als de man de pil vergeet te slikken. Bij stellen zou dit de oplossing kunnen zijn voor vrouwen die erg veel last hebben van bijwerkingen van de pil. Je zou kunnen overleggen wie de pil gaat nemen en samen duidelijke afspraken kunnen maken. 

Alternatieven voor de mannenpil

Buiten het ontwikkelen van een mannenpil zijn wetenschappers ook nog druk bezig met het ontwikkelen van andere alternatieven. Er is ook zoiets als zaaddodende gel, het is de bedoeling dat je dit elke dag op je schouders smeert en dit zou ook een zwangerschap voorkomen. Nog een voorbehoedsmiddel wat gebruikt kan worden is een injectie, dit is niet-hormonale gel die in de zaadlader wordt gespoten. Met een injectie zou dit tien tot vijftien jaar zwangerschappen kunnen voorkomen. Met een nieuwe injectie zou deze tijdelijke onvruchtbaarheid weer ongedaan kunnen worden. Bij het horen van deze twee andere alternatieven, houden mannen het liever bij de pil, dit omdat dit voor de man bekender is. 

Er komen tegenwoordig dus veel meer alternatieven op de markt voor mannen. Maar zou jij deze verantwoordelijkheid bij de man weg durven leggen of neem je toch liever het heft in eigen handen?  Het zal dus nog wel een tijdje duren voordat mannen daadwerkelijk kunnen kiezen voor de pil, tot die tijd zullen we helaas moeten dealen met al die hormonen of toch voor het condoom kiezen. 

Geef een antwoord